>
Διαχειρίσιμη χαρακτηρίζει την έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα η Fitch Ratings σημειώνοντας πως δεν προβλέπει κάποια μεταβολή στις αξιολογήσεις τους.
Ο οίκος σημειώνει ωστόσο πως βλέπει υψηλούς κινδύνους μετάδοσης σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Επιπλέον οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες έχουν περιορισμένη άμεση έκθεση σε οποιοδήποτε κίνδυνο συνδέεται με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
“Η χειρότερη συνέπεια από τη χρεοκοπία της Ελλάδας για τις γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα ήταν μία μεγάλη αύξηση στην γενική αγορά κεφαλαίου και της τάσης αποστροφής κινδύνου σε μία στιγμή που οι τράπεζες βρίσκονται ακόμα σε φάση αποκατάστασης,” αναφέρει το στέλεχος του οίκου, Michael Dawson-Kropf.
Ένα υποθετικό haircut 50% στο χρέος της Ελλάδας δεν θα είχε ως αποτέλεσμα σε εξάντληση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε να προκαλούσε κάποια ενέργεια σχετικά με τις αξιολογήσεις ακόμα και για περισσότερο εκτεθειμένες τράπεζες.
Αυτές είτε έχουν ισχυρούς ιδιοκτήτες, επαρκή κερδοφορία ή κεφάλαια ικανά για να απορροφήσουν ενδεχόμενες ζημιές χωρίς σημαντική επίδραση στο επιχειρηματικό τους μοντέλο. Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις για τις περισσότερο εκτεθειμένες τράπεζες δεν θα πέσουν κάτω από το ΄A+΄ εκτός εάν η Fitch θεωρήσει πως η ικανότητα και η θέληση της γερμανικής κυβέρνησης να τις στηρίξει έχει μειωθεί.
Τη μεγαλύτερη έκθεση έχει η Commerzbank AG (CBK; ΄A+΄/΄F1+΄) σε απόλυτους όρους ενώ η Deutsche Postbank (΄A+΄/΄F1+΄) έχει τη μεγαλύτερη ως ποσοστό του ρυθμιστικού κεφαλαίου, ακολουθούμενη από τις CBK, Landesbank Berlin (΄AA-΄/΄F1+΄), DZ Deutsche Zentral Genossenschaftsbank (΄A+΄/F1+) και Landesbank Baden-W?rttemberg (΄A+΄/΄F1+΄).