Fitch: Η Ελλάδα απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού

Η οριακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές σημαίνει ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ έχει υποχωρήσει, αναφέρει η Fitch.

Εκτιμά ταυτόχρονα ότι η νέα κυβέρνηση -η οποία θα αποδέχεται το πρόγραμμα προσαρμογής- αναμένεται να έχει σχηματιστεί πριν τη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις 28 και 20 Ιουνίου.

Σε ανάλυση της με τίτλο “Ελλάδα και Ευρώπη: απομακρύνεται από το χείλος, αλλά η κρίση δεν έχει επιλυθεί”, η Fitch σημειώνει ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να τοποθετήσει όλες τις αξιολογήσεις των χωρών της Ευρωζώνης σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative) όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα κάνει στην περίπτωση που μια ελληνική έξοδος ήταν ένα πιθανό και βραχυπρόθεσμο γεγονός.

Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα ότι η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη παραμένει έντονη. Η δημοσιονομική λιτότητα και η επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με μια ισχυρή αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να είναι εύθραυστη, αναφέρει.

Σημειώνει παράλληλα ότι ο ρυθμός της οικονομικής συρρίκνωσης είναι σχεδόν βέβαιο πως επιταχύνει. Σε επίπεδο ρευστότητας η κατάσταση επιδεινώνεται, εκτιμά η Fitch, κάτι που δείχνει την επείγουσα ανάγκη να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και να ξεκινήσουν πάλι οι δόσεις του προγράμματος.

Ο οίκος σημειώνει ότι θα είναι δύσκολη η χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας χωρίς και νέα κεφάλαια, αν και σημειώνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο για μανούβρες στο χρηματοοικονομικό προφίλ του υφιστάμενου προγράμματος.

Ενώ οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν υποχωρήσει προς το παρόν, προσθέτει ο οίκος, η ένταση της συστημικής κρίσης της Ευρωζώνης είναι απίθανο να εξασθενίσει μέχρι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο οδικό χάρτη που θα ολοκλήρωνε τη νομισματική ένωση με μεγαλύτερη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση.

Οι καθοδικές πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ των κρατών και οι αξιολογήσεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα εντατικοποιηθούν επίσης όσο απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο για στενότερη ένωση και μία περισσότερο συμπαγής πολιτική απάντηση.

Αυτή περιλαμβάνει περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης, αναφέρει ο οίκος.

S&P: Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν επηρεάζει την αξιολόγηση της Ελλάδας

Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας και του outlook της Ελλάδας (CCC/σταθερό/C) δεν επηρεάζονται από το αποτέλεσμα των εκλογών αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Standard & Poor΄s Ratings Services.

Όπως σημειώνεται ο στόχος των κομμάτων που θα σχηματίσουν πιθανότατα τη νέα κυβέρνηση θα είναι η τροποποίηση του δανειακού προγράμματος.

Ο οίκος αναμένει προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων με την τρόικα, ωστόσο θεωρεί πως η προθυμία της τελευταίας περιορίζεται από τη διαφωνία ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Εάν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να εφαρμόσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων ο οίκος αναμένει συνέχιση της οικονομικής βοήθειας.

Ωστόσο, εάν τα κόμματα δεν καταφέρουν να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση και προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Ιούλιο, ή οι πιστωτές του επίσημου τομέα δεν συμφωνήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων, ο οίκος εκτιμά πως οι εκταμιεύσεις των δόσεων θα σταματήσουν οδηγώντας την Ελλάδα σε στάση πληρωμών.

Ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας να εφαρμόσει ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα θα οδηγήσει επίσης κατά την άποψη του οίκου σε αναστολή των πληρωμών.

Τέλος, η S&P σημειώνει πως αν και ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί, εξακολουθεί να διατηρεί την εκτίμηση πως η πιθανότητα υλοποίησης ενός τέτοιου ενδεχομένου ανέρχεται σε μία στις τρεις μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.