Fitch: Υποχώρησε ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας

Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου και το σχηματισμό κυβέρνησης που υποστηρίζει το μνημόνιο, αναφέρει η Fitch Ratings.

Ωστόσο, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις αξιολογήσεις και τις προοπτικές των κρατών, ο οίκος προειδοποιεί ότι η οικονομική συρρίκνωση στη χώρα μας συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και η κατάσταση της ρευστότητας επιδεινώνεται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τη συνέχιση των δόσεων. Η δημοσιονομική λιτότητα και οι επίπονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την ισχυρή αντιπολίτευση της οποίας ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύουν ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει αυξημένο.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Fitch διαπιστώνει μια δραματική επιδείνωση στην πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας (BBB/Αρνητικό Outlook) το τρέχον έτος, η οποία οφείλεται στο αυξημένο κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τη βαθύτερη ύφεση, τις ανοδικές αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των στόχων, τις αυξημένες προβλέψεις για το δημόσιο χρέος καθώς και στη σύσφιξη των συνθηκών χρηματοδότησης.

“Το μέγεθος της Ισπανίας και η πιθανή διάχυση της κρίσης στην Ιταλία, την καθιστά συστημικά πιο σημαντική από την Ελλάδα, ενώ εμφανίζει περισσότερα συμπτώματα των ελαττωμάτων που παρουσιάζει ο σχεδιασμός της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ευρωζώνη

Η συστημική κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη και οι καθοδικές πιέσεις στις πιστοληπτικές διαβαθμίσεις είναι δύσκολο να υποχωρήσουν προτού οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάσουν έναν αξιόπιστο και ουσιαστικό χάρτη προς την μεγαλύτερη δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ενοποίηση, εκτιμά η Fitch.

Η σφοδρότητα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης εντάθηκε εκ νέου στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, με την εξασθένιση των αναπτυξιακών προοπτικών, την επιτάχυνση των εκροών κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα των λεγόμενων χωρών της περιφέρειας, τις αυξημένες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τις διογκούμενες πολιτικές αντιδράσεις κατά της λιτότητας.

Σχολιάζοντας την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Fitch εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι πως οι ηγέτες δεν θα καταφέρουν να επιλύσουν την κρίση αλλά δίνεται η ευκαιρία να κάνουν βήματα προς τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Η μεγαλύτερη διαφάνεια στο μονοπάτι προς τη μεγαλύτερη δημοσιονομική, χρηματοοικονομική και πολιτική ένωση θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής προς την τελική επίλυση της κρίσης.