Fitch: Στόχος η «καθαρή» έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια

Η ανταλλαγή των ομολόγων της Ελλάδας αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές και τις τακτικές εκδόσεις ομολόγων, σημειώνει η Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της πλήρους πρόσβασης στην αγορά θα ενισχυθούν από τη συνεχιζόμενη συμμόρφωση με το πρόγραμμα διάσωσης και την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους του επίσημου τομέα, οι οποίες θεωρούνται και οι δύο καταλύτες αξιολόγησης.

Οι κάτοχοι 20 διαφορετικών ομολόγων με συνολικό αρχικό κεφάλαιο ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ, που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας το 2012 (PSI), συμφώνησαν να τα ανταλλάξουν με πέντε νέα ομόλογα αναφοράς.

Το ποσοστό συμμετοχής ήταν σχεδόν στο 86% δείχνοντας ότι η ανταλλαγή θα επιτύχει το στόχο της βελτίωσης της ρευστότητας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, υποστηρίζοντας τη μελλοντική πρόσβαση στην αγορά.

Οι “Financial Times” ανέφεραν την Παρασκευή ότι η Ελλάδα ελπίζει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων με διάρκεια μεταξύ τριών και δέκα ετών.

Η Ελλάδα επέστρεψε στις κεφαλαιαγορές τον Ιούλιο μετά από απουσία τριών ετών, εκδίδοντας ένα νέο πενταετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ με απόδοση 4,625%.

Μια βιώσιμη επιστροφή στη χρηματοδότηση της αγοράς θα ήταν θετική για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αναφέρει η Fitch.

Ο οίκος θεωρεί ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι φορείς θα επιδιώξουν την “καθαρή” έξοδο από το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) των 86 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2018, κάτι που πιστεύει ότι δεν θα συνεπάγεται προληπτική πίστωση.

Η έκδοση χρέους θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξομαλύνει περαιτέρω το προφίλ λήξης και να δημιουργήσει ένα μεγάλο απόθεμα πριν από το τέλος του προγράμματος ESM.