Φόρος 0,2% στην υπεραξία μετοχών για μεγάλες εταιρείες – “Κουστούμι” Σολτς για 10 χώρες

Nομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε δέκα χώρες έχει καταρτίσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προετοίμασε το νομοσχέδιο έπειτα από αίτημα των ομολόγων του από τις άλλες χώρες, με τις οποίες συζητείται το ενδεχόμενο επιβολής του σχετικού φόρου, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» σε δημοσίευμά της.

Οι δέκα χώρες, εκτός από τη Γερμανία, στις οποίες πρόκειται αρχικά να εισαχθεί ο φόρος είναι το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», οι Ευρωπαίοι εταίροι τού είχαν ζητήσει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αρχικά την φορολόγηση της αγοραπωλησίας μετοχών. Τα έσοδα προορίζονται (στην Γερμανία) για τη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης για την οποία συμφώνησαν πρόσφατα να καθιερωθεί οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι αγοραστές μετοχών μεγάλων εταιρειών θα πρέπει στο μέλλον να πληρώσουν φόρο 0,2% επί της υπεραξίας των μετοχών. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για μετοχές εταιρειών αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Στη Γερμανία υπάρχουν 145 εταιρείες, στις δέκα χώρες συνολικά 500 τέτοιες επιχειρήσεις.