Forthnet: «Ήταν λάθος η επένδυση στην Ελλάδα»

 

Την ώρα που στη Forthnet καταστρώνουν σχέδια για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα με την αντιμετώπιση του υψηλού δανεισμού και τις συζητήσεις για συνεργασίες και συνενώσεις –κυρίως με τη WIND – ένα ακόμη καμπανάκι κινδύνου και μήνυμα ανησυχίας ήρθε από τους μετόχους της μαλτέζικης GO.

 

Μετά το μπλόκο της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου από τους ξένους επενδυτές, τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από λίγες ημέρες στην γενική συνέλευση της Βαλέτας, ήταν εκρηκτικά.

 

Οι μέτοχοι της Go εμφανίστηκαν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από την επένδυση της Forthnet καταλογίζοντας ευθύνες στη διοίκηση.

 

«Ήταν λάθος η επένδυση στην Ελλάδα», έλεγαν και δεν έδειχναν να πείθονται από την όποια αισιοδοξία εξέφραζε ο πρόεδρος της Go, Ντιπάκ Παντμαναμπάν, ο οποίος υποστήριζε ότι «τα χειρότερα πέρασαν» και επισήμανε ότι η λογιστική αξία της επένδυσης της Go στην ελληνική εταιρία είναι πλέον 3,4 εκ.ευρώ και «αυτό θα είναι το μέγιστο που χάσουμε σε περίπτωση που πάνε όλα στραβά».

 

Σανίδα σωτηρίας για τη Forthnet με τη διοίκηση του Πάνου Παπαδόπουλου να «πονοκεφαλιάζεται» από τον έντονο πλέον ανταγωνισμό που δέχεται η NOVA, αποτελεί ο «γάμος» με τη WIND. Και οι δύο πλευρές φαίνεται πως το θέλουν, αλλά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

 

Ο «γάμος» αυτός περνάει απευθείας από τα γραφεία των τραπεζιτών. Η Forthnet βαρύνεται με δάνεια ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 330 εκατομμύρια αφορούν βραχυπρό-θεσμες υποχρεώσεις.

 

Για να καταστεί δυνατή η όποια κίνηση συνενώσεως, σύμφωνα με κύκλους που γνωρίζουν καλά τα της μετοχικής σύνθεσης της Forthnet και των διεργασιών, πρέπει να συμφωνήσουν οι πιστώτριες τράπεζες και κυρίως η Eθνική. Πόσο πιθανό είναι ένα όμως ένα ενδεχόμενο haircut;

 

Τον Ιούλιο του 2011 η Forthnet είχε πετύχει μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση των δανείων ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες. Αυτή η συμφωνία, όμως, προήλθε από το γεγονός ότι δεν προχώρησε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αφού η Go «επέλεξε το Stop».

 

Τώρα από την πλευρά των Aραβομαλτέζων η Go pic με έδρα τη Μάλτα, που είναι θυγατρική της Emirates International Telecommu-nications Malta LTD και ελέγχει το 41% της ελληνικής εταιρίας μέσω της Foreugo LTD, εμμένει στην ίδια στάση. Kατά τη διάρκεια της πρόσφατης γενικής τους συνέλευσης, οι μέτοχοι της ελληνικής εταιρίας, που ελέγχουν το 41%, αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην προαναγγελθείσα τον περασμένο Δεκέμβριο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 30 εκατ. ευρώ.

 

Aυτή είναι και η βασική αιτία που φέρνει ξανά την ελληνική εταιρία σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τα δάνεια και βάζει ακόμη έναν δύσκολο γρίφο προς επίλυση στον Πάνο Παπαδόπουλο.

 

3 χρόνια διαφωνίες


Οι μέτοχοι μειοψηφίας της Go έχουν εκφράσει πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια τις διαφωνίες τους για την απόφαση της επένδυσςη στη Forthnet, δεδομένου ότι η ελληνική εταιρία παρουσιάζει συνεχώς ζημίες και επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα της μαλτέζικης εταιρίας.

 

Γι’ αυτό και μία ομάδα μετόχων, που εκπροσωπούν πάνω από το 5%, ζητούν να υπάρξει μελέτη αξιολόγησης της επένδυσης στη Forthnet και των κινδύνων που προκύπτουν από αυτή την κίνηση.

 

Η Go έχει το 60%, ελέγχει το 50% της Forgendo, μίας κοινοπραξίας με έδρα την Κύπρο, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet με 41,27%. Η ΕΙΤ ελέγχει το υπόλοιπο 50% της Forgendo, οπότε ουσιαστικά η εταιρία συμμετοχών από το Ντουμπάι είναι αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις.

 

Λίγο πριν ξεσπάσει εμφύλιος στη Forthnet μια συνταγή είναι η μόνη που μπορεί να σώσει την παρτίδα και μάλιστα σε αυτήν τα στελέχη της έχουν επενδύσει πολλά, αυτή των «συνδυασμένων» υπηρεσιών.

 

Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της Forthnet, βασικός άξονας της εμπορικής στρατηγικής της εταιρίας είναι η ενίσχυση των συνδυασμένων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης και υπηρεσιών broandband.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το τέλος του 2010, είχαν επιλέξει αυτές τις υπηρεσίες 100.000 νοικοκυριά. Με τις συνδυασμένες υπηρεσίες περιορίζονται σημαντικά οι αποσυνδέσεις που παρατηρούνται κυρίως το καλοκαίρι στη Nova, αλλά και γενικότερα η διαρροή πελατών στη σταθερή τηλεφωνία προς άλλους παρόχους.

 

Στο τέλος του 2010 η εταιρία είχε 483.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και κατείχε την πρώτη θέση στην παροχή υπηρεσιών Αδεσμοποίητης Πρόσβασης σε Τοπικό Βρόγχο. Οι ψηφιακοί συνδρομητές της Nova έφτασαν στους 363.679, που απoτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

 

Παρά την αύξηση των συνδρομητών, τα έσοδα από τη συνδρομητική τηλεόραση μειώθηκαν από 200 εκατ. ευρώ σε 196 εκατ. ευρώ, καθώς επηρεάστηκαν από τις αυξημένες επενδύσεις, αλλά κυρίως από τη στασιμότητα της κυπριακής αγοράς.

 

Χρωστάει περίπου δώδεκα φορές τα ίδια κεφάλαια της


Έντονα προβληματισμένοι είναι επενδυτές, προμηθευτές αλλά και λοιποί εμπλεκόμενοι με την εταιρία εξαιτίας των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της FORTHNET.

 

Αρχικά οι συγκεντρωτικές ζημιές της χρήσης ανήλθαν σε 198 εκατομμύρια ευρώ, μετά από διάφορες απομειώσεις που έκανε στη χρήση η εταιρία.

 

Το εξαιρετικά υψηλό αυτό νούμερο που έχει ως αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας να κατρακυλήσουν στα 65 εκατομμύρια ευρώ έναντι 260 εκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη χρήση σε ενοποιημένη βάση.

 

Ταυτόχρονα όμως δέος προκαλούν οι υποχρεώσεις της εταιρίας οι οποίες όπως φαίνεται από το δημοσιευμένο ισολογισμό της φθάνουν συνολικά στα 750 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 330 εκατομμύρια ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες.

 

Συνεπώς, η εταιρία χρωστάει στις τράπεζες και στην αγορά περίπου δώδεκα φορές τα ίδια κεφάλαια της, γεγονός όχι και ιδιαίτερα ευοίωνο υπό τις παρούσες συνθήκες ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας.

 

Σε αυτό το ζοφερό τοπίο θα πρέπει να προστεθούν και οι κάτωθι κίνδυνοι:

 

-Οι προοπτικές ανάπτυξης της Forthnet εξαρτώνται από τη διαρκή αύξηση της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες, την ικανότητά της να αποδεσμεύει όλο και μεγαλύτερο αριθμό τοπικών βρόχων και από τη γενική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

 

-Η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, ο οποίος δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στις τιμές και τη μετακίνηση της πελατειακής βάσης μεταξύ παρόχων.

 

-Το δίκτυο πωλήσεων και διανομής της Forthnet εξαρτάται και από την επιτυχία των συνεργατών-δικαιοδόχων σύμβασης δικαιόχρησης (franchising).