Για μια μικρή, αλλά ελπιδοφόρα, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2012, κάνει λόγο η εφημερίδα FT Deutschland, σε ρεπορτάζ της. Αναλυτικά το ρεπορτάζ αναφέρει:
Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, η ελληνική οικονομία παρουσίασε και πάλι στις αρχές της φετινής χρονιάς σημάδια ανάπτυξης: Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο περίπου 0,5% έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι τραπεζών με βάση νέα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. «Με δεδομένη την έντονη αβεβαιότητα, αυτό αποτελεί μια μικρή αχτίδα ελπίδας», δήλωσε ο Andreas Scheuerle, οικονομολόγος της Dekabank. Συνολικά όμως η οικονομική κατάσταση παραμένει κρίσιμη.
Το θετικό πρόσημο έρχεται σε αντίθεση με τη συχνά εκφραζόμενη άποψη σκεπτικιστών, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία δεν έχει καμία ελπίδα να ανακάμψει εντός της Ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα, η δομική προσαρμογή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.
Έτσι, οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σύγκριση με πέρσι. Οι εισαγωγές μειώθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά 16,6%. Συνολικά, οι εξαγωγές συνέβαλαν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη στις αρχές του 2012, σύμφωνα με τη Dekabank. Επίσης, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν λίγο, μετά την έντονη μείωσή τους το προηγούμενο τρίμηνο.
Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Dekabank, το ΑΕΠ αυξήθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2012 κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εμπειρογνώμονες της Barclays Capital υπολογίζουν την αύξηση στο 0,6%.
Στην πραγματικότητα όμως, είναι λίγες οι πιθανότητες να σημαίνει η ελαφρά ανάπτυξη στην αρχή της χρονιάς γενικότερη αλλαγή των οικονομικών τάσεων. Το θετικό πρόσημο ακολούθησε μία ιδιαίτερα έντονη μείωση, της τάξης του 5,5%, κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον, τόσο οι καταναλωτικές δαπάνες όσο και επενδύσεις κατέρρευσαν στις αρχές του 2012 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως δήλωσε ο οικονομολόγος της Dekabank Scheuerle. «Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά συγκρατημένοι», πρόσθεσε.
Επίσης, η οικονομική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί μετά τις εκλογές του Μαΐου, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με αυτές, η πλειονότητα των βιομηχανικών επιχειρήσεων που ερωτήθηκε αναμένει τους επόμενους μήνες νέους μειωμένους δείκτες παραγωγής. Τους προηγούμενους μήνες η διάθεση ήταν διαρκώς βελτιούμενη.
Αλλά και οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από την εταιρία Markit μεταξύ ελλήνων μάνατζερ παραπέμπουν σε περαιτέρω μείωση των συναλλαγών. Παραδόξως πάντως, τον Μάιο, μήνα κλιμάκωσης της κρίσης, ο δείκτης όμως έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ μηνών – και βρίσκεται πλέον πάνω από το επίπεδο της ισπανικής βιομηχανίας.