Γ. Στουρνάρας : Θα εισηγηθώ την πλήρη άρση των capital controls – Xρειαζόμαστε και άλλες συστημικές λύσεις για τις τράπεζες

Ο Γιάννης Στουρνάρας πέρασε ξανά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου μετά από σχεδόν τρία χρόνια για να συναντήσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα, συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε έμφαση στις θετικές προσδοκίες των διεθνών αγορών για την ελληνική οικονομία με τη νέα διακυβέρνηση, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στη σημαντική βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και στην ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών για χρεόγραφα που εκδόθηκαν από συστημικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς (ομόλογο 400 εκατ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα (ομόλογο 400 εκατ. ευρώ) με χαμηλό επιτόκιο.

Ο διοικητής της ΤτΕ αμέσως μετά την συνάντηση δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θα εισηγηθούμε την πλήρη άρση των capital controls το συντομότερο δυνατόν. Για τα κόκκινα δάνεια υπάρχουν δυο λύσεις στο τραπέζι και η κυβέρνηση θα επιλέξει την καλύτερη.

Όσον αφορά τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι χρειάζονται και άλλες λύσεις για το τραπεζικό σύστημα.

“Για το τραπεζικό σύστημα συμφωνήσαμε πως τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά, αλλά χρειαζόμαστε και άλλες συστημικές λύσεις. Χρειαζόμαστε όλα τα όπλα που είναι στο τραπέζι. Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει όλες οι εφικτές λύσεις να εφαρμοστούν”, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

«Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την κυβέρνηση, όπως άλλωστε ορίζει και το καταστατικό της ΤτΕ», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2019. Εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%.

Επίσης, υπενθύμισε τις εκτιμήσεις της ΤτΕ ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στο 1,9% για το 2019.

«Δεν το συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό, είναι θέμα του οικονομικού επιτελείου», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Επίσης, είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τον θεσμικό της ρόλο θα σταθεί αρωγός στο έργο της κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι η πρώτη φορά που περνά την πόρτα του Μεγάλου Μαξίμου μετά από 3 χρόνια.

Τι αναφέρει το Μαξίμου

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Κοινό συμπέρασμα υπήρξε, σύμφωνα με το Μαξίμου, τόσο στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τραπέζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.