G8: Θέλουν μια ισχυρή Ευρωζώνη, με την Ελλάδα μέσα

Υπέρ μίας “ισχυρής, ενωμένης” Ευρωζώνης που θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα τάχθηκαν οι ηγέτες των οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, ενώ δεσμεύτηκαν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τη ζήτηση, παράλληλα με την επιβολή μέτρων επιδιόρθρωσης των ισολογισμών των υπερχρεωμένων χωρών.

Επισημαίνοντας τη διαφοροποίηση ως προς τη στρατηγική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, οι ηγέτες ανέφεραν σε ανακοίνωση τους από τη Σύνοδο του Camp David πως “τα ορθά μέτρα δεν θα είναι τα ίδια για κάθε έναν από εμάς.

Obama: Οι G8 επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την προσαρμογή

Οι χώρες της G8 επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα και τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ οι ηγέτες προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές για τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιμακούμενης κρίσης της Ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama από το Camp David όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος των οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Obama, χρειάζεται μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, “στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων που όλοι πρέπει να κυνηγήσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιθυμητή ευημερία για τους πολίτες μας”.

Κάμερον για το χρέος στην ευρωζώνη

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επισήμανε σήμερα στο Καμπ Ντέιβιντ ότι τα οκτώ πλουσιότερα κράτη (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) “προοδεύουν” αντιμετωπίζοντας τους δύο μεγάλους οικονομικούς κίνδυνους, δηλαδή “την πολύ υψηλή αποτίμηση των καυσίμων και την κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη”, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Κάμερον, που είχε κατ΄ιδίαν συνομιλία με τον πρόεδρο Ομπάμα σήμερα το πρωΐ, εστίασε στο ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη “πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, κάτι που απαιτεί τη λήψη μέτρων, με στόχο τους τα μειωμένα κρατικά ελλείμματα, τις ισχυρές τράπεζες, την ισχυρή διακυβέρνηση”.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε πως “έχει απόλυτο δίκιο” η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, “ότι κάθε κυβέρνηση στην Ευρώπη πρέπει να έχει δυνατά σχέδια, για να αντιμετωπίσει τα κρατικά ελλείμματα”.

“Όμως, η λιτότητα κι η ανάπτυξη δεν αποτελούν τις λύσεις που είναι σε άμεση χρονική συνάρτηση” , σχολίασε. “Στη Βρετανία, φορονουμε ότι εφαρμόζοντας την πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων πάς μεταγενέστερα στην ανάπτυξη, ώστε τελικά να μπορείς να έχεις χαμηλά επιτόκια, τόσο ζωτικά για την οικονομία”, εξήγησε.

Barroso, Rompuy: Eπιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και η Ευρώπη θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα δήλωσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των οκτώ βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G8).

«Θα ήθελα να δηλώσω ξανά ξεκάθαρα ότι επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», είπε ο προέδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να εγγυηθούμε την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη”.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal και οι δύο ηγέτες αρνήθηκαν να σχολιάσουν αν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εργάζονται πάνω σε εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. “Δε σχολιάζουμε ποτέ για κανένα Σχέδιο Β”, είπε ο Barroso. “Εργαζόμαστε πάνω στο σχέδιο Α”, που προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Hollande – Obama συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ

Την άποψη  πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande και ο ομόλογος του των ΗΠΑ Barack Obama.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, οι δύο ηγέτες σε συνάντηση που είχαν ενόψει της συνόδου του G8 στο Camp David, συμφώνησαν πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μέτρα ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ακόμα και αν οι χώρες αναζητούν τρόπους περιορισμού των δαπανών τους.