Γαλλία, Ολλανδία, Δανία επιμένουν “Όχι” στην ένταξη Β.Μακεδονίας- Αλβανίας στην ΕΕ

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Οπως δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα, υπήρξε μια απογοήτευση καθώς υπάρχουν διαφωνίες, με τον Εμανουέλ Μακρόν να επιμένει πως δεν πρέπει να ξεκινήσουν ακόμη οι συζητήσεις για τις δύο χώρες.

«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο Ναουσέντα και συνέχισε: «Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση. Επομένως θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Φινλανδού πρωθυπουργού Αντι Ρίνε. «Ελπίζω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο επόμενο συμβούλιο της ΕΕ.

Γαλλία, Ολλανδία και Δανία αντίθετες

Η Γαλλία ήταν μια από τις τρεις χώρες που εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων. Οι συζητήσεις ήταν μακρές και δύσκολες όσον αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή. «Δεν εγκρίθηκε κανένα κείμενο για το ζήτημα αυτό διότι δεν υπάρχει συμφωνία για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις», επιβεβαίωσε.

Η Γαλλία έχει ζητήσει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική». Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έκανε πίσω ούτε όταν κάποιοι αρχηγοί κρατών μελών πρότειναν να συμφωνηθεί γραπτώς και να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η λήψη της απόφασης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των συγκεκριμένων χωρών παραπέμπεται για την Ανοιξη του 2020 όταν στο τιμόνι της ΕΕ θα βρίσκεται ο Σαρλ Μισέλ, αντικαθιστώντας τον Ντόναλντ Τουσκ. Ο Σαρλ Μισέλ θεωρείται πιο συντηρητικός ως προς το θέμα της ένταξης νέων χωρώ σε σχέση με τον Τουσκ.

Από την άλλη πλευρά, Ολλανδία και Δανία πρότειναν να γίνει διαχωρισμός των δύο υποψηφιοτήτων, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, να ξεκινήσει τώρα η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και να παραπεμφθεί στο μέλλον η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την Αλβανία.

Να σημειωθεί εδώ ότι για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε υποψήφια χώρα απαιτείται η έγκριση με ομοφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ.

Η Γαλλία, μαζί με την Ολλανδία και τη Δανία «πάγωσαν» την έναρξη των διαπραγματεύσεων, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, να λέει πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους. Την ίδια ώρα, η εξέλιξη αυτή έφερε την αντίδραση του Ζόραν Ζάεφ, που ζήτησε να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει επίσης τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης.