Στουρνάρας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να με εξοντώσει – Εφικτή η συμμετοχή στο QE

Την εξόντωσή του θεωρεί ότι είχε ως στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για συμβιβαστική λύση σε σχέση με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ μίλησε για συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσής του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να μην εκτελέσει τα καθήκοντά του.

«Η λέξη στοχοποίηση είναι δυστυχώς πολύ ήπια και κρύβει μια ζοφερή πραγματικότητα», ενώ συμπλήρωσε ότι σε αυτό πρέπει να ριχτεί άπλετο φως από τους αρμόδιους φορείς «όχι για λόγους αντεκδίκησης αλλά για λόγους προστασίας του κράτους δικαίου».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι: «Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες, ηθικής εξόντωσης και “δολοφονίας χαρακτήρα” εμού, της συζύγου μου και των θυγατέρων μας, προκειμένου να εμποδιστώ να εκτελέσω τα καθήκοντά μου» και συνέχισε «Άντεξα και προστάτευσα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας επειδή είμαι απολύτως καθαρός, επειδή δεν βρήκαν απολύτως τίποτα οι σκευωροί και χάρη στη στήριξη που είχα από την οικογένειά μου, από τους διευθυντές και το προσωπικό της ΤτΕ και από την ΕΚΤ».

Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι: «Κάποιος άλλος στη θέση μου ίσως να μην άντεχε και τότε οι επιπτώσεις θα ήταν απρόβλεπτες», πρόσθεσε και δήλωσε πρόθυμος να μιλήσει αν τον καλέσουν οι αρμόδιοι θεσμοί να καταθέσει.

Σοβαρή πρόκληση το πρωτογενές πλεόνασμα

«Η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 συνιστά σοβαρή πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο στόχος έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, κάνοντας αναφορά στις προεκλογικές παροχές. «Η ενίσχυση της προσπάθειας για εξορθολογισμό των δημόσιων και μη παραγωγικών δαπανών και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας ο δεύτερο εξάμηνο μέσω της αύξησης επενδύσεων θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά για την επίτευξη του στόχου», σημείωσε ακόμη.

Σε ό, τι αφορά την αναθεώρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής που θα αυξήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των εταίρων και θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική πιστοληπτική βαθμίδα.

«Υπάρχουν τα περιθώρια για μια συμβιβαστική λύση που θα προβλέπει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έναντι μιας επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ληφθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς λαμβάνοντας υπόψη ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει δημοσιονομική ευελιξία όταν γίνονται πρόσθετες μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας», υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

«Εφικτή η συμμετοχή της Ελλάδας σε πρόγραμμα ΕΚΤ»

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι είναι εφικτή η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Αν και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αναβάθμιση των τίτλων του ελληνικού δημοσίου κατά τρεις βαθμίδες στην επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή σε ΒΒΒ-, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, θεωρώ ότι είναι εφικτή σύντομα η συμμετοχή της Ελλάδας αφενός στο υφιστάμενο πρόγραμμα επανεπενδύσεων τίτλων της ΕΚΤ και αφετέρου σε νέο πρόγραμμα αγορών τίτλων, το οποίο είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί στο μέλλον και η χώρα να αποκομίσει έτσι άμεσα πρόσθετα οφέλη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Θα εισηγηθώ πλήρη άρση των capital control»

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα εισηγηθεί στη νέα κυβέρνηση και τους θεσμούς την πλήρη άρση των capital control το συντομότερο δυνατόν, καθώς κατά την άποψη της ΤτΕ δεν έχουν πλέον χρησιμότητα.

Τέλος, σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης, δήλωσε ότι είναι βραχυχρόνια εφικτός ο περίπου διπλάσιος ρυθμός από τον τρέχοντα (1,9%), με αύξηση των επενδύσεων, αν η κυβέρνηση στείλει άμεσα μήνυμα δημιουργώντας φιλικό περιβάλλον για επενδυτές και υγιή επιχειρηματικότητα. Αυτό, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, μπορεί να επιτευχθεί με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την απεμπλοκή προβληματικών επενδυτικών έργων όπως η ανάπλαση του Ελληνικού.