Γιούνκερ: Μπορούμε συμφωνία για το Brexit – Δέχεται απαλοιφή του backstop στα ιρλανδικά σύνορα

Την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξη του στο Sky News, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η συνάντηση του με τον Μπόρις Τζόνσον ήταν θετική. «Μπορούμε να έχουμε συμφωνία» τόνισε.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» και σημείωσε πως κάνει ότι μπορεί για να επιτευχθεί συμφωνία.

Τόνισε μάλιστα ότι είναι διατεθειμένος να δεχτεί την απαλοιφή του λεγόμενου backstop για τα ιρλανδικά σύνορα από μια συμφωνία αποχώρησης, εφόσον ικανοποιούνται οι στόχοι μέσω εναλλακτικών ρυθμίσεων.

Η είδηση έδωσε ώθηση στη στερλίνα με το βρετανικό νόμισμα να καταγράφει κέρδη 0,4% έναντι του δολαρίου.

Κομισιόν: Εγγραφα με προτάσεις για το Brexit έστειλε το Λονδίνο

Η Βρετανία κατέθεσε κάποιες προτάσεις γραπτώς για το πώς θέλει να τροποποιηθεί η συμφωνία του Brexit που καθυστερεί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Έχουμε λάβει έγγραφα από το Ηνωμένο Βασίλειο και σε αυτή τη βάση θα έχουμε τεχνικές συζητήσεις σήμερα και αύριο για κάποια θέματα των συνόρων, των προϊόντων μεταποίησης και των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων», δήλωσε η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτές της ευρωπαϊκής και της βρετανικής πλευράς για το Brexit, οι Μισέλ Μπαρνιέ και Στίβεν Μπάρκλεϊ, θα συζητήσουν το θέμα του Brexit αύριο στις Βρυξέλλες. «Αυτά είναι έγγραφα προς το παρόν. Έως ότου τα δούμε με λεπτομέρεια, δεν θα τα χαρακτηρίσω κάτι άλλο πέρα από έγγραφα», δήλωσε η Αντρέεβα.

Η Αντρέεβα σημείωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη προθεσμία για να καταθέσει η Βρετανία επίσημες προτάσεις, αλλά τόνισε ότι κάθε μέρα μετράει καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του Brexit της 31ης Οκτωβρίου.