Γολγοθάς τέλος για τους καρκινοπαθείς: Ξεκινά η παροχή σκευασμάτων

Πράξη γίνονται οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε σχέση με τη μείωση της ταλαιπωρίας των ογκολογικών ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας).

Η παροχή των σκευασμάτων χημειοθεραπείας από τις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να χρειάζεται να «στηθεί» ο ασθενής στην ουρά του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ, ξεκινά από αύριο Πέμπτη, με το πρώτο στάδιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την εξάλειψη του φαινομένου των πολύωρων αναμονών να υλοποιείται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 20 ιδιωτικές κλινικές της Αττικής έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να παραλαμβάνουν οι ίδιες αντί των ασθενών τους τα ογκολογικά σκευάσματα.

Οι ιδιωτικές κλινικές θα συλλέγουν τις συνταγές των ασφαλισμένων και θα λαμβάνουν τα νοσοκομειακά ογκολογικά φάρμακα κατά προτεραιότητα, ώστε οι ασθενείς την ημέρα που θα έχουν προγραμματισμένη χημειοθεραπεία να πηγαίνουν απευθείας στην κλινική και να βρίσκουν εκεί τα φάρμακά τους. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η διαδικασία, οι ασθενείς θα εξουσιοδοτούν έναν υπάλληλο της κάθε κλινικής ο οποίος θα παραλαμβάνει, σε εβδομαδιαία συχνότητα, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα για όσους ογκολογικούς ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπείες στην εκάστοτε κλινική. Στα έγγραφα που υπέγραψαν οι δύο πλευρές υπάρχει η δικλίδα ασφαλείας και ενός δεύτερου υπάλληλου, ενώ οι κλινικές έχουν δεσμευτεί και για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

Σε πρώτη φάση, το μέτρο αυτό υλοποιείται για τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και για άλλες πόλεις.

Κάλυψη κι άλλων ασθενειών προσεχώς

Επίσης, στόχος είναι να καλυφθούν σε επόμενο χρόνο και άλλοι ασθενείς πλην των ογκολογικών, όπως για παράδειγμα οι ασθενείς με αρθρίτιδα.

Σημειώνεται ότι για την παραλαβή των ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές δεν θα υπάρχει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, το ετήσιο κόστος για φάρμακα καρκίνου στις ιδιωτικές κλινικές ανέρχεται σε 160 εκατομμύρια ευρώ. Οταν λειτουργήσει πλήρως το μέτρο για όλες τις κλινικές, εκτιμάται ότι η αναμονή στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 50%.

Τις σχετικές ανακοινώσεις για το παραπάνω μέτρο θα κάνουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών και του ΕΟΠΥΥ.

Από το φαρμακείο της γειτονιάς

Η διάθεση ογκολογικών σκευασμάτων μέσω των ιδιωτικών κλινικών είναι το πρώτο σκέλος του συνολικού κυβερνητικού σχεδιασμού προκειμένου να μπει τέλος στις «ουρές της ντροπής» για παραλαβή των φαρμάκων υψηλού κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι ψηφίστηκε διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου, με τίτλο «Ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», σύμφωνα με την οποία ο ΕΟΠΥΥ δύναται να διακινεί προς τα ιδιωτικά φαρμακεία ή σημεία διανομής των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) ή απευθείας στον ασφαλισμένο φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), τα οποία δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας μόνο για νοσοκομειακή χρήση και καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση, έπειτα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Προβλέπεται δηλαδή οι ασφαλισμένοι, αλλά και οι ανασφάλιστοι που εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, εξακολουθώντας να μην πληρώνουν καθόλου συμμετοχή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα ακολουθήσει και η δωρεάν διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ’ οίκον για συγκεκριμένους ασθενείς. Η προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε αποφασίσει την πιλοτική εφαρμογή δωρεάν κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων για δύο κατηγορίες ασθενών: τους καρκινοπαθείς σε σοβαρό στάδιο της ασθένειας και τους ασθενείς με βαριάς μορφής σκλήρυνση κατά πλάκας, μέτρο που δεν εφαρμόστηκε ούτε πιλοτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμη η προκήρυξη προκειμένου να βρεθεί η εταιρία που θα πραγματοποιεί τη διανομή. Υπενθυμίζεται πως διανομή πραγματοποιείται και σήμερα, ωστόσο το κόστος μεταφοράς επωμίζονται οι ασθενείς.