Πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος μιλώντας σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον, χωρίς περιστροφές προειδοποίησε την Ελλάδα για τους κινδύνους που περικλείει ο οικονομικός εναγκαλισμός της από την Κίνα.
Λίγο αργότερα ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς σε ερώτηση δημοσιογράφου “αν η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή αντιπαράθεσης με Τουρκία” απάντησε: “Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί τη στήριξη ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από τον Πρόεδρο Τραμπ…”
Αμφότερες οι παραπάνω δηλώσεις έλαβαν χώρα με διαφορά ωρών λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο και την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα.
Ο κ. Ρος συμπλήρωσε την παραπάνω προειδοποίηση με μια συμβουλή προς την Ελλάδα που έλεγε πως: “Η Κίνα έχει ιστορία που δελεάζει τα έθνη που έχουν πρόβλημα με μετρητά, σε προκατειλημμένες συμφωνίες. Δεν πρέπει η Ελλάδα να πέσει στην παγίδα ή σε μετατόπιση συμμαχίας…”
Στον κ. Ρος έσπευσε να απαντήσει ο παρευρισκόμενος στο ίδιο συνέδριο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης πως “όσοι εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης έβαλαν πολλά χρήματα…. Και πως η Ελλάδα έχει τονίσει στους Κινέζους πως καλωσορίζει κάθε ξένη επένδυση, και ότι η χώρα μας παραμένει στον πυρήνα της Δυτικής συμμαχίας…
Λίγες μέρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν κατάφερε να εξευτελίσει την υπερδύναμη των ΗΠΑ που τον υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες παρά το γεγονός πως έχει γράψει στα “παλαιότερα των υποδημάτων” του τις υποδείξεις αρχικά και τις απειλές στη συνέχεια να μην προμηθευτεί από τη Ρωσία τους πυραύλους S-400.
Δεν πρέπει να υπάρχει παρόμοια περιφρόνηση προς τη βούληση των ΗΠΑ μετά το τέλος του β παγκόσμιου πολέμου από υποτιθέμενο σύμμαχο της δυτικής συμμαχίας, και ενδεχομένως τούτο καταδεικνύει την πιθανή παρακμή των ΗΠΑ ως αδιαμφισβήτητης ηγέτιδας δύναμης της Δύσης και του κόσμου.
Παράλληλα όμως τούτο δείχνει και την παρακμή της Δύσης συνολικότερα, το μερίδιο οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος της μειώνεται συνεχώς ως ποσοστό του συνόλου στον πλανήτη.
Πέραν τούτων όμως οι παραπάνω εξελίξεις και οι προειδοποιήσεις επιβεβαιώνουν πως έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο αναδιανομής ισχύος και χαρτογράφησης ζωνών επιρροής.
Τέτοιες περίοδοι κρύβουν ευκαιρίες και κινδύνους και για τούτο χρειάζονται συγκροτημένη εθνική οικονομική και γεωπολιτική στρατηγική.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι παραπάνω προειδοποιήσεις ακολούθησαν λίγες μέρες μετά την πανηγυρική επίσκεψη του Κινέζου προέδρου και εικάζεται πως έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν μακριά από τις δυτικές χώρες κινέζικες εταιρείες όπως η Huawei με διασπορά υποψιών για παγίδευση δυτικών χωρών με κατασκοπευτικό λογισμικό.
Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν αποσαφηνίσει ακόμη τη στάση τους και φαίνεται να κρατάνε τα χαρτιά τους κλειστά για οριστικές αποφάσεις προσδοκώντας ανταλλάγματα.
Είναι προφανές πως σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η Ελλάδα προσπαθώντας να αποσπάσει ανταλλάγματα για την πίστη της στη Δυτική Συμμαχία και τις αξίες της.
Από το Capital, Κ.Στούπας