ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ: ΑΝΑΣΑ 2 ΔΙΣ ΜΕ ELA – ΚΑΨΟΝΙ ΜΕ ΤΟ 1,2 ΔΙΣ ΤΟΥ ΤΧΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Σκληρό πόκερ στην πλάτη της Ελλάδας που …χορεύει με τους τσολιάδες στο Σύνταγμα αλλά φράγκο δεν έχει στα ταμεία της, παίζουν οι θεσμοί.

Αύξησε η ΕΚΤ τον ELA στις τράπεζες, απαγορεύοντας όμως να αγοραστούν με αυτά τα λεφτά έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, για τα 1,2 δις του ΤΧΣ που επιστράφηκαν στον EFSF κατά λάθος(;) και η Ελλάδα τα ζητά πίσω,  το Euro Working Group κάνει …την πάπια επικαλούμενο νομικό κενό, ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών λέει ότι: ” εάν η ελληνική πλευρά υποβάλει προτάσεις ώστε να αντικαταστήσει ισχύοντα στοιχεία του Μνημονίου με άλλα, αυτό είναι ελεύθερη να το κάνει. Στο τέλος όμως, όταν η ελληνική πλευρά υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση, χρειαζόμαστε παραταύτα ένα συνολικό πακέτο όπου στο τέλος θα “βγαίνουν” και οι αριθμοί».

 

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ELA

Την αύξηση του ELA, κατά 2 δισ. ευρώ, στα 71,8 δισ. ευρώ, από 69,8 δισ. ευρώ προηγουμένως, αποφάσισε για τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, στη  συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Ταυτόχρονα, το ΔΣ της ΕΚΤ έθεσε ρήτρα προς τις ελληνικές τράπεζες το ELA να μη διατεθεί για τις αγορές εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

 

ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ 1,2 ΔΙΣ ΤΟΥ ΤΧΣ;

Στο μεταξύ, διαψεύστηκαν οι ελπίδες της Αθήνας για επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε από το Euro Working Group ότι υπάρχει νομικό κενό.
Σύμφωνα με τους FT, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι τα κεφάλαια εστάλησαν κατά λάθος στις αρχές της ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα, όταν υπό την πίεση της Γερμανίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να επιστραφούν στον ESM τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

 «Δεν βλέπουμε καμία βάση για μια τέτοια αποδέσμευση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ αναφερόμενος στο ποσό του 1,2 δισ. ευρώ που διεκδικεί το ΤΧΣ από τον EFSF.

«Ο EFSF διέθεσε στην Ελλάδα πόρους προκειμένου να διασφαλιστούν τα στρες τεστ των τραπεζών, τα οποία ήταν θετικά. Δεν χρειάστηκε να γίνει χρήση αυτών των πόρων. Στην απόφασή του το Eurogroup στις  20.2.15 αποφάσισε ομόφωνα αυτοί οι πόροι να επιστραφούν στον EFSF. Εκεί βρίσκονται τώρα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την επιχειρηματολογία πώς θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα για τα οποία γίνεται τώρα συζήτηση να δικαιολογηθούν σε αυτό το πλαίσιο. Εάν θέλει κανείς να συζητήσει για αυτό, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στο Eurogroup και να πάρει μια ομόφωνη απόφαση προκειμένου να ελευθερωθούν αυτοί οι πόροι», είπε ο κ. Γιέγκερ σε αλλεπάλληλες σχετικές ερωτήσεις.

Συμπλήρωσε ότι «οι πόροι που βρίσκονται πάλι στον EFSF στο Λουξεμβούργο είναι κατά την άποψή μας δεσμευμένοι για συγκεκριμένο σκοπό, διότι είχαν προβλεφθεί για την περίπτωση ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών».

Μάρτιν Γιέγκερ: Τι είπε για το πρόγραμμα βοήθειας

«Εγώ βλέπω τα πράγματα χωρίς συναισθηματισμούς και βλέπω μόνο τα γεγονότα. Δεν καταθέσαμε στην Μπούντεσταγκ ένα νέο ή τροποποιημένο πρόγραμμα προς ψήφιση, αλλά η Βουλή επιμήκυνε το ισχύον πρόγραμμα βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου και του Μνημονίου το οποίο αποτελεί τη βάση του (προγράμματος). Περί αυτού πρόκειται. Και σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup διαβεβαίωσαν την ελληνική πλευρά ότι υπάρχει, στο πλαίσιο του ισχύοντος Μνημονίου, περιθώριο ευελιξίας. Αυτό σημαίνει ότι, εάν η ελληνική πλευρά υποβάλει προτάσεις ώστε να αντικαταστήσει ισχύοντα στοιχεία του Μνημονίου με άλλα, αυτό είναι ελεύθερη να το κάνει. Στο τέλος όμως, όταν η ελληνική πλευρά υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση, χρειαζόμαστε παραταύτα ένα συνολικό πακέτο όπου στο τέλος θα “βγαίνουν” και οι αριθμοί».