«Περιμένουμε με ανυπομονησία να συνεργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε σήμερα σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για την ανάκαμψη της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας» ο επικεφαλής της ομάδας δράσης Horst Reichenbach.
Όπως τόνισε, στόχος της task force είναι η παροχή βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση στους τομείς της συλλογής κρατικών εσόδων και αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, ενώ χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Στο σκέλος της βελτίωσης της συλλογής των κρατικών εσόδων, ο κ. Ράχενμπαχ δήλωσε πως Δανοί, Ολλανδοί, Γάλλοι και Γερμανοί εμπειρογνώμονες με τους οποίους συνεργάζεται η task force θα παρουσιάσουν σύντομα τα συμπεράσματά τους. Όσον αφορά την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ανέφερε πως έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις από τον ΟΟΣΑ, καθώς και Γάλλους εμπειρογνώμονες.
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως εντός του Ιουλίου θα έρθουν στην Ελλάδα Ολλανδοί εμπειρογνώμονες προκειμένου να παράσχουν τεχνικές συμβουλές για την ανάπτυξη του κλάδου των εξαγωγών, ενώ σημείωσε πως από τον περασμένο Απρίλιο έχει κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση λεπτομερής έκθεση ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της διοικητικής γραφειοκρατίας στις διασυνοριακές συναλλαγές, όπως τα τελωνεία.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ομάδας δράσης υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη για τον περιορισμό του διοικητικού βάρους του δημοσίου τομέα, ο οποίος όπως είπε πρέπει να συρρικνωθεί κατά 25% τα επόμενα χρόνια.
Στόχος της task force, πρόσθεσε, είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων στους κλάδους της οικοδομής, του τουρισμού του λιανικού και χονδρικού εμπορίου. Η task force, συνέχισε ο ίδιος, βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον ΟΟΣΑ για αυτό το θέμα, καθώς επίσης και με ειδική ομάδα από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Τέλος, ο κ. Ράχενμπαχ πρότεινε τρία βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα και τα οποία είναι τα εξής: – Η επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις – Η καλύτερη πρόσβαση στα διαρθρωτικά κοινοτικά κονδύλια και – Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
Μεσολάβηση H. Reichenbach για να ξεμπλοκάρουν τα δάνεια της ΕΤΕπ
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με θέμα τη ρευστότητα μέσω του ΕΣΠΑ, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη συνάντηση επεσήμανε ότι «υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες με την ΕΤΕπ, ας μη το κρύψουμε». Εξήγησε ότι δεν προχωρούν δύο κομβικά προγράμματα παροχής ρευστότητας στην αγορά: το ταμείο που θα έδινε δάνεια με εγγύηση το ΕΣΠΑ, αξία άνω του 1 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίους αλλά και το ταμείο επιμερισμού ρίσκου, όπως λέγεται, για τα μεγάλα έργα υποδομής. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ότι πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της ΕΤΕπ και για αυτό το λόγο πρέπει να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις. Απέφυγε να δώσει εκτίμηση του χρόνου ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με το κορυφαίο τραπεζικό όργανο της Ε.Ε, ενώ προανήγγειλε και την εύρεση ανθρώπου-διαπραγματευτή, ο οποίος με τη συνδρομή της task-force, θα επιτύχει ένα καλό διαπραγματευτικό αποτέλεσμα για τη χώρα.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Χατζηδάκης μετά το τέλος της συνάντησης επεσήμανε ότι η ίδια αυτή επίδειξη αποφασιστικότητας μέσω επιτάχυνσης μεταρρυθμίσεων θα συνέβαλε στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την αλλαγή των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ.
Ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα του νέου υπουργού να επιτύχει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός επανέλαβε τρεις φορές ότι η κυβέρνηση πρέπει να δείξει άμεσα έργο. Επιβεβαίωσε τη στήριξη στην κυβέρνηση και είπε ότι η task force από την πλευρά της είναι έτοιμη να βάλει κι άλλες δυνάμεις στο έργο της τεχνικής βοήθειας και έχει ήδη έρθει σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς για να συμβάλλουν.
Στο θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο Ράιχενμπαχ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γραφειοκρατία, την αδειοδότηση και τις δημόσιες προμήθειες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι σε κάποια θέματα υπήρχε πρόοδος όπως στη διευκόλυνση των εξαγωγών και των αδειοδοτήσεων αλλά σε κάποιους άλλους με επιφανέστερο τον κλάδο των προμηθειών και ειδικά των ηλεκτρονικών υπάρχει καθυστέρηση.
Ο υπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση στην άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με τη συνδρομή της τεχικής βοήθειας της ομάδας δράσης. Επανέφερε επίσης το θέμα δημιουργίας Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείο για να βγούμε από την ύφεση επισημαίνοντας ότι είναι ιστορία που συζητείται πολύ καιρό που είτε πρέπει να γίνει είτε να ξεχαστεί και προφανώς η επιλογή της κυβέρνησης είναι να γίνει.
Επίσης, τα θέματα των κοινοτικών επιδοτήσεων θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα στο με την έλευση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.
Ο υπουργός επίσης απέφυγε να δώσει χρονοδιαγράμματα εκκίνησης διαφόρων έργων που εκκρεμούν όπως τα Ταμεία Εγγυοδοτήσεων λέγοντας πως οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, ενώ προανήγγειλε παρεμβάσεις για επιτάχυνση των 181 μεγάλων έργων, απλοποίηση διαδικασιών απορρόφησης του ΕΣΠΑ.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης σε ενδεχόμενες δημιουργία νέων ανεξάρτητων αρχών (πχ Ανεξάρτητη Αρχή υδάτων στο πλαίσιο επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων.
Τόσο ο κ. Ράιχενμπαχ όσο και ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια των δηλώσεων τους ότι η task force παράσχει αποκλειστικά τεχνική βοήθεια σε μια προσπάθεια να διαχωρίσουν εντελώς το ρόλο της σε σχέση με αυτό της τρόικας που ξεκίνησε σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου.
Πηγή: Capital.gr