Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το όνομα των Σκοπίων με τις ευλογίες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που θα γιορταστεί στις Πρέσπες, πιθανότατα με την ηχηρή παρουσία των Γενς Στόλτενμπεργκ, Αντόνιο Γκουτιέρες, Φεντερίκας Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν άναψε φωτιές και στις δύο χώρες.
Το “Βορεια Μακέδονία” που συμφώνησαν οι δυο πρωθυπουργοί έγινε αφορμή να ξεσπάσει “πόλεμος” και στις δύο χώρες.
Σκληρή κόντρα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη συμφωνία που επετεύχθη με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.
Η Νέα Δημοκρατία, που εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης την Παρασκευή, ξεκαθαρίζει ότι «αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας αλλά ότι ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησης του».
Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει:
«Η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις».
«Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από
Την Παρασκευή το πρωί στις 10 θα γίνει η ενημέρωση της Βουλής για τη συμφωνία στο σκοπιανό, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Εν τω μεταξύ «Νέα σελίδα» για την Ελλάδα και τις διμερείς σχέσεις με τους γείτονές της χαρακτηρίζει τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για εθνικά συμφέρουσα λύση. Η Κουμουνδούρου, με μια αναφορά της στην επίσημη ανακοίνωση, υπονοεί την ανάγκη για ευρύτερη προοδευτική συμπαράταξη απέναντι στον εθνικισμό και τη δημαγωγία, ενώ ρίχνει βέλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ για τη στάση που κρατούν σε σχέση με τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται με ακραίες εθνικιστικές και λαϊκιστικές απόψεις.
Για αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Σε ανακοίνωσή του εξαπολύει δριμεία επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους οποίους αποκαλεί ανιστόρητους.
«Τώρα δεν έδωσαν μόνο το όνομα. Έδωσαν και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια!» Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου τονίζει ο κ. Σαμαράς.
Την ίδια ώρα στα Σκόπια Ιβανώφ και Ζάεφ ανταλλάσουν σκληρές εκφράσεις , με τον πρόεδρο Ιβανώφ να πετά κυριολεκτικά εξω από το προεδρικό μέγαρο τον Ζόραν Ζάεφ χωρίς να τον αφήσει να τον ενημερώσει και με διάγγελμα του να κάνει λόγο για ταπεινωτική συμφωνία.
«Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σκοπίων στο διάγγελμά του, αποφασίζοντας να έρθει σε πλήρη ρήξη με τον πρωθυπουργό της χώρας και να ξεκινήσει νέα πολιτική κρίση, με γενικότερες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή.
Μετά το διάγγελμα του Σκοπιανού προέδρου, η κυβέρνηση Ζάεφ, με ανακοίνωσή της, αναφέρει «πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβανόφ, αλλά οι πολίτες» και ζητά την απομόνωσή του από την πολιτική σκηνή της χώρας.
Και υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος Ιβανόφ «δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της “μακεδονικής ταυτότητας”».
«Ο Ιβανόφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος. Αντί να παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και να ωθεί τη χώρα σε απομόνωση, είναι καλύτερα ο Ιβανόφ να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή» τονίζει η κυβέρνηση.
Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: “ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΙΕΣΕ ΚΑΝΕΙΣ…”
Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ:
Βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού σε μία εποχή όχι συνηθισμένη, αλλά δύσκολη. Πήρα κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον. Είμαι περήφανος και θα με κρίνει η ιστορία και ο ελληνικός λαός. Πιστεύω ότι λειτούργησα με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ήταν πολύ πιο δύσκολη αποφαση να παραμείνουμε στην ευροζώνη. Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, έχουν πολιτικό κόστος.
Στη διαπραγμάτευση δεν μας πίεσε κανείς. Την ξεκινήσαμε εμείς, εγώ και ο Κοτζιάς, έχοντας στρατηγική ενόραση για το μέλλον. Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες σαφώς και τη θέλουν τη συμφωνία. Δεν μας πίεσε κανείς και δεν θα δεχόμασταν να μας πιέσουν. Το ξεκινήσαμε νωρίς, διότι ήταν δική μας κίνηση. Εξαιρετική η προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών, καταβάλλοντας μία προσπάθεια που ξεπερνά ακόμη και τα όρια της αντοχής. Πάλεψε γραμμή-γραμμή τη συμφωνία. Έδωσε τη μάχη, έχοντας και οικογενειακά προβλήματα, τα οποία απαιτούσαν να είναι στην Αθήνα. Ήταν όμως συνεχώς στο εξωτερικό.
Τσίπρας στην ΕΡΤ: Ιστορική συμφωνία, δεν θα ρίξει την κυβέρνηση ο Καμμένος
Με ενημερωτικό σημείωμα η Νέα Δημοκρατία κάνει μια πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.
«Η Κυβέρνηση και τα γνωστά φερέφωνά της, σε ένα ακόμη κακοστημένο ρεσιτάλ προπαγάνδας, βαφτίζουν “διπλωματική επιτυχία”, την άκρως προβληματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τον κ. Ζάεφ και τις απαράδεκτες υποχωρήσεις στις οποίες προέβησαν από τις πάγιες εθνικές θέσεις. Πρόκειται για άλλη μία χονδροειδή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από μία Κυβέρνηση που έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με την αλήθεια. Και εξηγούμε γιατί είναι έτσι:1. Τόσο στο ελληνικό όσο και στο αγγλικό κείμενο από πουθενά δεν προκύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιεί αμετάφραστο τον όρο “Severna Makedonija”, όπως ψευδώς υποστήριξε δημοσίως χθες ο κ. Τσίπρας. Ο όρος “Severna Makedonija” δεν απαντάται πουθενά στη συμφωνία. Αντιθέτως το όνομα το οποίο συμφωνήθηκε είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” (Republic of North Macedonia) ή στη σύντομη εκδοχή του “Βόρεια Μακεδονία” (North Macedonia) (άρθρο 1 παρ 3α).
2. Είναι απολύτως ψευδές ότι η κυβέρνηση πέτυχε να δεσμεύσει τα Σκόπια με το λεγόμενο erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων. Είναι δε εντυπωσιακό ότι η κυβέρνηση προέβη στην ανήκουστη υποχώρηση να μην προσδιορίσει καν τον απώτατο χρόνο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της ΠΓΔΜ. Στο άρθρο 1 παρ 10 προβλέπεται ότι “για τα επίσημα έγγραφα που προορίζονται για διεθνή χρήση, η αλλαγή του ονόματος θα γίνει εντός 5 ετών”, ενώ η αλλαγή για τα έγγραφα που προορίζονται για εσωτερική χρήση συνδέεται με την εξέλιξη της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαική Ενωση. Δηλαδή μετατίθεται σε ένα αβέβαιο μακρινό μέλλον, όπως ακριβώς επεδίωκε εξ αρχής η Σκοπιανή πλευρά! Επίσης στο άρθρο 1 παρ 3ε που αφορά τις συντμήσεις του ονόματος (ίντερνετ, εμπορικές χρήσεις κλπ), παραμένουν τα σημερινά ακρωνύμια της χώρας (ΜΚ & ΜΚD), και η μόνη αλλαγή που “πέτυχε” η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αφορά τις πινακίδες των αυτοκινήτων στις οποίες θα μπουν οι κωδικοί NM & NMK. Επιπλέον στο άρθρο 1 παρ 3θ μετατίθεται για το μέλλον και η διευθέτηση των εμπορικών ονομασιών και σημάτων και επωνυμιών. Αυτές θα τις κρίνει μια διεθνής ομάδα ειδικών εντός τριετίας χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει σήμερα τις αποφάσεις της. Μέχρι τότε δε τα σημερινά ονόματα και σήματα για εμπορικές χρήσεις θα παραμείνουν ως έχουν. Η μετάθεση των υποχρεώσεων της ΠΓΜΔ να εφαρμόσει τη συμφωνία σε ένα αβέβαιο μέλλον, όπως και η παραχώρηση της χρήσης των σημερινών κωδικών καθιστά γράμμα κενό το περιβόητο erga omnes.
3. Η μεγάλη και εντελώς αδικαιολόγητη υποχώρηση της κυβέρνησης, ωστόσο, αφορά την παραχώρηση της χρήσης του επιθέτου “Μακεδονικής” για την εθνότητα και τη γλώσσα. Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται από την Ελλάδα δήθεν “μακεδονική” εθνότητα και δήθεν “μακεδονική” γλώσσα. Η εξέλιξη αυτή είναι απαράδεκτη, διότι η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας αποτελεί τη ρίζα του Σκοπιανού αλυτρωτισμού. Για να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ίσως ακόμη πιο αρνητική κι από το ίδιο το όνομα της χώρας, αρκεί τούτο. Τα ακραία στοιχεία της γειτονικής μας χώρας διαθέτοντας πλέον με τη βούλα της Ελλάδας τον αυτοπροσδιορισμό “Μακεδόνες” θα νομιμοποιούνται και έναντι της Ελλαδος να ισχυριστούν στο μέλλον ότι το “Μακεδονικό έθνος τους” επεκτείνεται πέραν των συνόρων τους. Διότι όταν οι πολίτες ενός κράτους ονομάζονται “Μακεδόνες” και παράλληλα η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία”, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχει και μία “άλλη Μακεδονία” -προφανώς η Νότια”- στην οποία κατοικούν άλλοι “Μακεδόνες” οι οποίοι βρίσκονται υπό την κυριαρχία ενός άλλου κράτους. Αντί λοιπόν να αμβλυνθεί ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων με τη συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου μπορεί να ενισχυθεί. Άλλωστε, ουδείς αμφισβητεί ότι, αν και δυο ανεξάρτητα κράτη, η Βόρειος και η Νότιος Κορέα μοιράζονται την ίδια εθνοτική ταυτότητα. Το ίδιο ίσχυε και για την Ανατολική και Δυτική Γερμανία κ.ο.κ. Συνεπώς η επίσημη αναγνώριση “μακεδονικής εθνότητας” συνιστά μία μείζονος σημασίας ελληνική υποχώρηση που όχι μόνον προσφέρει νομιμοποιητική βάση στον σκοπιανό αλυτρωτισμό, αλλά τον ενισχύει.
4. Πόσο προβληματική και εσφαλμένη είναι η εκχώρηση της Μακεδονικής εθνότητας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η Βουλγαρία, αν και απο τους πρώτους που αναγνώρισαν την γείτονα με την συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ουδέποτε αναγνώρισε «μακεδονική» εθνότητα και “μακεδονική γλώσσα” Και τούτο διότι θεωρούσε τους Σκοπιανούς τμήμα του ευρύτερου βουλγαρικού έθνους και την γλώσσα τους ως βουλγαρική διάλεκτο. Αυτό άλλωστε εξηγεί και τη χθεσινή ανακοίνωση του Βουλγαρικού Υπουργείου των Εξωτερικών που κάλεσε την Ελλάδα και τα Σκόπια να δεσμευθούν ότι η συμφωνία “δεν θα ερμηνευθεί ως βάση για μελλοντικές αλλαγές στα υπάρχοντα σύνορα ή για αξιώσεις έναντι γειτονικών κρατών ως προς τη γλώσσα τον Πολιτισμό την ιστορία και την ταυτότητα”. Με απλά λόγια το βουλγαρικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ακριβώς τον ίδιο αλυτρωτικό κίνδυνο υπενθυμίζοντας ότι για τη Βουλγαρική κυβέρνηση ουδέποτε υπήρξε “μακεδονική εθνότητα και γλώσσα”. Εν ολίγοις ακόμη και οι Βούλγαροι θεωρούν απαράδεκτο να ονομάζονται οι κοινοί μας γείτονες “Μακεδόνες“ και όχι δυστυχώς οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς.
5. Ακρως προβληματικό είναι και το άρθρο 7 το οποίο αναφέρει ότι κάθε χώρα θα ερμηνεύει τον όρο Μακεδονία και Μακεδόνας κατά βούληση. Αυτό από μόνο του καθιστά εντελώς παραπλανητικό το επιχείρημα της πανηγυρίζουσας κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου ότι τάχα «παίρνουμε πίσω τη Μακεδονία και την ιστορία της». επειδή οι γείτονές μας αποκηρύσσουν -λένε- την όποια σχέση τους με την αρχαία Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η δήλωση αυτή δεν σημαίνει τίποτα για την γνωστή προπαγάνδα τους, διότι στο δικό τους αφήγημα οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες και δεν είχαν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Άρα στη δική τους αντίληψη, τίποτα δεν τους εμποδίζει να συνεχίσουν να διαδίδουν τα ιστορικά ψεύδη που υπερασπίζονταν μέχρι σήμερα. Για του λόγου το αληθές, ας διαβάσει κανείς τις δηλώσεις του Σκοπιανού ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ, μόλις τρεις μήνες πριν, ο οποίος μας καλούσε να «μοιραστούμε την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας». Αλλά, ακόμα και αν φανούμε καλόπιστοι στα όσα διακηρύττει η σημερινή Κυβέρνηση των Σκοπίων, ποιος εμποδίζει στο μέλλον μια διαφορετική Κυβέρνηση στη χώρα αυτή να επιστρέψει στην γνωστή προπαγάνδα της; Με βάση τα όσα εκτέθηκαν παραπάνω, κανείς δεν μπορεί, νομικά, να το διασφαλίσει αυτό με αυτή τη συμφωνία.
6. Το πόσο λάθος ήταν η διπλωματική στόχευση του κ. Κοτζιά τάχα να αποσυνδέσει τον Σκοπιανό αλυτρωτισμό από την Αρχαία Μακεδονία φαίνεται και από την αποδοχή εκ μέρους της “Μακεδονίας του Ιλιντεν”. Δηλαδή της επιτομής του «μακεδονικού» αλυτρωτισμού του τελους του 19ου-αρχών 20ου αιώνα, ο οποίος εκδηλωνόταν με το σύνθημα «η Μακεδονία στους Μακεδόνες». Διότι υπενθυμίζεται πώς όταν η σημερινή ΠΓΔΜ έγινε τμήμα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, η τελευταία προώθησε την πολιτική ύπαρξης «μακεδονικου» έθνους, μέρος του οποίου ζει υπό ελληνική κυριαρχία. Για αυτό και ήταν απολύτως απαράδεκτη η πρόταση των Σκοπίων (που αρχικώς είχε δεχθεί η Κυβέρνηση) για ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν”, τους στόχους της οποίας δεν εξουδετερώνει -όπως όλα δείχνουν- η παρούσα συμφωνία.
7. Το εντελώς ανήκουστο ωστόσο στη συμφωνία που απέκρυψε τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση είναι το εξής: Σύμφωνα με το άρθρο 8 (παρ. 5) θα συσταθεί διεπιστημονική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας και των δύο χωρών, ώστε να αρθούν αλυτρωτικές αναφορές. Mε άλλα λόγια η εν λόγω επιτροπή δεν θα εξετάσει μόνον τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας των Σκοπίων, αλλά και της Ελλάδας. Με απλά λόγια η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου με το άρθρο αυτό αποδέχεται ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να ελεγχθεί για πιθανή αλυτρωτική προπαγάνδα στην ιστορία που διδάσονται τα παιδιά στα σχολεία.
8. Επισφαλής τέλος μπορεί να αποδειχθεί και η προβλεπόμενη διαδικασία πρόσκλησης των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, διότι με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο το άρθρο 2 δεν είναι βέβαιο ότι οι όροι που θέτει η Ελλάδα θα γίνουν κατ ανάγκην αποδεκτοί από όλους του Συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
9. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι στο κείμενο της συμφωνίας δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το αν η συμφωνία μετά τη διαβίβασή της στον ΟΗΕ θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να αντικαταστήσει την προηγούμενη απόφαση 817/1993 η οποία προέβλεπε την ενταξη της εν λόγω χώρας στον ΟΗΕ με το προσωρινό της όνομα ΠΓΔΜ.
10. Εν κατακλείδι, με τη συμφωνία αυτή, εμείς αναγνωρίζουμε «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα και σχεδόν προεξοφλούμε τη συναίνεσή μας για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έναντι «μιας υποσχετικής» από την πλευρά της γείτονος. Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει μερικά ωραία πρωτοσέλιδα στον Τύπο, υπονομεύει με εντελώς απαράδεκτο τρόπο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο
https://www.bankwars.gr/tsipras-i-nd-echei-mperdeytei-na-katathe/
https://www.bankwars.gr/samaras-anistoriti-sympleysi-paylop/
https://www.bankwars.gr/mitsotakis-ston-paylopoylo/