IIF: Χρειάζεται αναθεώρηση του ελλ. προγράμματος

Χρειάζεται αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάκαμψη, τονίζει σε έκθεσή του το IIF.

Όπως τονίζεται στο report του οργανισμού με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου, για να ξεκινήσει εκ νέου η χρηματοδότηση της Τρόικας, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες για το 2013-2014 κατά 13,5 δισ. ευρώ, καθώς και να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

Ωστόσο, οι περικοπές αυτές θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ και τις αρνητικές επιδράσεις εκτός της Ελλάδας. Σύμφωνα με το report του IIF, μια καλύτερη πορεία θα μπορούσε να δώσει προτεραιότητα στην αναζωογόνηση της ανάπτυξης, συμπληρώνοντας αυτές τις περικοπές με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις δημόσιες επενδύσεις.

«Αυτό θα μπορούσε να συνοδευτεί από μια διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ταχύτερη αποδέσμευση των κονδυλίων της ΕΕ και χρήση μέρους των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις», τονίζει το IIF. Μάλιστα, τονίζεται ότι η παράταση του χρονοδιαγράμματος για τη δημοσιονομική προσαρμογή δεν χρειάζεται επιπλέον αποδέσμευση κεφαλαίων από τους πιστωτές της Ελλάδας για τη χώρα.

Οι αποφάσεις για τη μείωση των επιτοκίων στις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς ΕΕ και ΕΚΤ, συνολικά θα εξοικονομούσαν μέχρι το 2015 ποσό μεγαλύτερο κατά 8 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. ευρώ της μείωσης του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος κατά της ίδια περίοδο που θα προκύψουν από ενδεχόμενη διετή παράταση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι αποφάσεις αυτές θα μπορούσαν να ληφθούν από το Eurogroup και την ΕΚΤ, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για ξεχωριστές αποφάσεις από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης.

«Ενώ μια μείωση των υποχρεώσεων προς τον επίσημο τομέα θα ήταν δύσκολο πολιτικά και πρακτικά να γίνει, η μείωση αυτών των επιτοκίων φαντάζει ως ο μόνος δρόμος μέσω του οποίου ένα OSI μπορεί να επιφέρει ανακούφιση από το χρέος και να βελτιώσει τη βιωσιμότητα αυτού», τονίζει το IIF.

Η ανάπτυξη, σύμφωνα με το IIF, θα είναι δύσκολο να ξεκινήσει εκ νέου εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν επανακεφαλαιοποιηθούν σύντομα, και εάν δεν επισπευστούν οι εκταμιεύσεις ώστε να αποπληρωθούν οι καθυστερούμενες κρατικές δαπάνες.