Independent: Η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει την αρχή της λιτότητας

Για μία ομοφωνία που αναδύεται ως προ την ανάγκη αλλαγών στην τρέχουσα ορθοδοξία των οικονομικών της λιτότητας κάνει λόγο σε άρθρο της η βρετανική Independent.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως, με αρχή τη Γερμανία, απαιτείται αναθεώρηση των όρων του δημοσιονομικού συμφώνου, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και παραδοχή πως οι περικοπές από μόνες τους δεν οδηγούν προς την ανάπτυξη.

Εάν συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο, συνεχίζει το άρθρο, υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πολιτικής αστάθειας, όπως στην Ελλάδα, και σε ορισμένες περιπτώσεις ενίσχυσης ακραίων κομμάτων.

Τα μηνύματα των Ευρωπαίων ψηφοφόρων τις τελευταίες εβδομάδες είναι τα ίδια, σχολιάζει η εφημερίδα. Οι ψηφοφόροι λένε πως έχουν χορτάσει από το χωρίς προοπτική ανάκαμψης ‘πικρό φάρμακο’ και πως δεν εμπιστεύονται πλέον τα κόμματα που έχουν δεσμευτεί στην κατευθυνόμενη από το Βερολίνο λιτότητα.

Στη Γαλλία αυτό το κλίμα εκθρόνισε το Nicolas Sarkozy φέρνοντας τον François Hollande. Στην Ελλάδα η απογοήτευση για την προοπτική της αδιάκοπης πτώσης ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο ενοχλητικές πολιτικές επιλογές, από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής έως τους αριστερούς φαντασιακούς του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει η Independent.

Στην Ισπανία οι προοπτικές της οικονομίας είναι σχεδόν το ίδιο απελπιστικές σχολιάζει η εφημερίδα. Η Μαδρίτη δεν έχει καμία ελπίδα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές ή να δεχθεί πρόστιμο από την Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας στις 31 Μαΐου για το δημοσιονομικό σύμφωνο θα είναι ένα ακόμα τεστ για το αν οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δεχθούν περισσότερο πόνο με αντάλλαγμα κενές υποσχέσεις για κέρδη στο πολύ μακρινό μέλλον.

Στη συνέχεια στο άρθρο αναφέρει πως στην Κομισιόν υπάρχει μία αυξανόμενη παραδοχή πως τρέχουσα πολιτική δεν μπορεί να διατηρηθεί εάν η κάθε κυβέρνηση η οποία την αποδέχεται καταψηφίζεται στις κάλπες. Αυτό αφήνει τη Γερμανία ως το μεγάλο ανάχωμα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, αλλά ακόμα και οι Γερμανοί ψηφοφόροι αμφισβητούν τα αυστηρά ‘χρεοφοβικά’ οικονομικά της Merkel, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Κανείς που έχει σώας τας φρένας δεν τάσσεται υπέρ των οικονομικών βουντού που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα, συνεχίζει το άρθρο. Ίσως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την Ελλάδα από την είσοδο σε ένα παρατεταμένο χάος, το οποίο θα αυξήσει την πιθανότητα εξόδου της από το ευρώ. Εάν συμβεί αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει το σοκ. Αλλά εν τω μεταξύ, αυτό που πρέπει να αναδυθεί, ειδικά μετά τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, είναι η αναγνώριση πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Η προσαρμογή σε χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες πρέπει να επιβραδυνθεί ενώ η Γερμανία πρέπει να πειστεί να υπογράψει ένα σύμφωνο ανάπτυξης το οποίο σημαίνει πως οι Γερμανοί θα ζουν με μεγαλύτερη πολυτέλεια σε σχέση με αυτή που έχουν συνηθίσει, να αγοράζουν περισσότερο από τους Ευρωπαίους εταίρους και να αναλάβουν τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού, τονίζει το άρθρο.

Για πολλούς Γερμανούς τα παραπάνω αποτελούν ‘ανάθεμα’, αρχίζοντας από τον υπουργό Οικονομικών, καθώς θα αναρωτηθούν γιατί πρέπει να πληρώσουν τα λάθη άλλων. Η απάντηση πρέπει να είναι πως δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας μεγάλα τμήματα της Ευρώπης να καταρρεύσουν.

Η ευημερία της χώρας βασίζεται στις εξαγωγές και στο ευρώ αλλά εάν οι γείτονες της μείνουν στάσιμοι, οι εγχώριες εταιρείες και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της θα υποφέρει, καταλήγει το άρθρο.