ΗΠΑ κατά Μαδούρο και όσων συναλλάσσονται με το καθεστώς

Σε ομιλία του σε μια σύνοδο κορυφής για την Βενεζουέλα, που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Περού Λίμα, ο σύμβουλος ασφάλειας του Αμερικανού πρόεδρου Τζον Μπόλτον τόνισε ότι οι αμερικανικές αρχές θα στοχεύουν πλέον και θα επιβάλουν κυρώσεις σε οποιονδήποτε, και σε αλλοδαπούς, που στηρίζουν την κυβέρνηση Μαδούρο.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε τρίτα μέρη που θέλουν να συναλλάσσονται με το καθεστώς Μαδούρο: να προχωρήσετε με ιδιαίτερη προσοχή».

Ζήτησε πιο σκληρή διεθνή δράση ενάντια στον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον οποίο κατηγόρησε ότι προσποιείται ότι διαπραγματεύεται με την αντιπολίτευση, απλά για να κερδίσει χρόνο. «Ο χρόνος για διάλογο τελείωσε. Τώρα είναι η ώρα για δράση», τόνισε. «Ο Μαδούρο βρίσκεται στο τέλος του», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας τη Ρωσία να μην παράσχει επιπλέον στήριξη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλει πάγωμα στους πόρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και απαγορεύει κάθε συναλλαγή με αυτή, μια ενέργεια που μπορεί να παγιδεύει τις εμπορικές της συναλλαγές με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και με εταιρείες δυτικών χωρών.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αυτά είναι τα πρώτα μέτρα ενός συνολικού οικονομικού εμπάργκο που θα επιβάλει η Ουάσινγκτον ενάντια στο Καράκας. Αυτό θα φέρει την λατινοαμερικανική χώρα στο ίδιο επίπεδο με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Συρία και η Κούβα.

«Όλα τα περιουσιακά στοιχεία και ιδιοκτησιακά συμφέροντα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας που βρίσκονται στις ΗΠΑ (…) δεσμεύονται και δεν μπορούν να μεταφερθούν, να διατεθούν εμπορικά, να εξαχθούν, να αποσυρθούν ή να τύχουν οποιασδήποτε άλλης συναλλαγής», αναφέρεται στο εκτελεστικό διάταγμα.