ΗΠΑ: Όπλα αξίας 4,7 δισ. δολαρίων σε Ευρωπαίους εταίρους

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουν πωλήσεις οπλικών συστημάτων σε Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ αθροιστικής αξίας 4,7 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης αεροσκαφών F-16 στη Σλοβακία.

Για τις πωλήσεις των οπλικών συστημάτων στη Σλοβακία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, κράτη-μέλη του NATO όπως και οι ΗΠΑ, ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο, διευκρίνισε η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε ανακοίνωσή της.

Η αγορά δεκατεσσάρων F-16 από την Μπρατισλάβα θα της επιτρέψει να αντικαταστήσει MiG-29 ρωσικής κατασκευής. Η αξία αυτής της σύμβασης, που συμπεριλαμβάνει επίσης πυραύλους αέρος-αέρος και άλλο υλικό για αυτά τα αεροσκάφη, θα ανέλθει στα 2,91 δισεκ. δολάρια, με τα περισσότερα να προορίζονται για τη βιομηχανία Lockheed Martin.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει σήμερα η Σλοβακία δεν έχουν διαλειτουργικότητα με αυτά των αμερικανικών δυνάμεων ή των συμμάχων στην περιοχή», σημείωσε η υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τις πωλήσεις όπλων σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της, η Μαδρίτη θα αγοράσει δεκαεπτά μεταγωγικά ελικόπτερα CH-47 F Chinook της Boeing. Μαζί με άλλο εξοπλισμό, το ύψος αυτής της σύμβασης θα ανέλθει σε 1,3 δισεκ. δολάρια.

Το Λονδίνο θα δαπανήσει 500 εκατ. δολάρια για τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, που είναι σε θέση να εκτελούν αποστολές αναγνώρισης αλλά και επιδρομές και κατασκευάζονται από την General Atomics.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση στις χώρες μέλη του NATO προκειμένου να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, καθώς επιχειρηματολογεί πως οι ΗΠΑ έχουν υπερβολικά μεγάλη συμβολή στη συλλογική ασφάλεια στους κόλπους της ατλαντικής συμμαχίας και το βάρος πρέπει να κατανεμηθεί πιο δίκαια.