Ισραήλ: Ενδείξεις ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται και από την Όμικρον

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού, είτε με δύο δόσεις και εφόσον δεν έχουν περάσει 6 μήνες από την επαναληπτική, είτε με την αναμνηστική δόση, προστατεύονται και από τη μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Νίτσαν Χόροβιτς, μετά τον εντοπισμό άλλων δύο κρουσμάτων του νέου στελέχους του ιού, ανεβάζοντας το σύνολο σε τέσσερα.

“Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον, αλλά υπάρχει ήδη αισιοδοξία και οι αρχικές ενδείξεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις και δεν έχει περάσει το χρονικό διάστημα εξασθένησης του εμβολίου ή έχουν λάβει την αναμνηστική δόση θα προστατεύονται και από αυτή την μετάλλαξη του ιού”, δήλωσε ο Horowitz κατά την επίσκεψή του στο Ιατρικό Κέντρο Soroka στη Μπεερ-Σεβά.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, ο Horowitz τόνισε πως “το εμβόλιο είναι ζωτικής σημασίας αυτή τη στιγμή. Όποιος εκτίθεται στη μετάλλαξη χωρίς να έχει κάνει το εμβόλιο θα θέτει τον εαυτό του σε περιττό κίνδυνο”.

Χθες το απόγευμα, το ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από την Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα -90% έναντι 95%- ενώ είναι εξίσου αποτελεσματικό -περίπου 93%- στην πρόληψη σοβαρής νόσησης τουλάχιστον για όσους εμβολιάστηκαν με την αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, η ικανότητα της μετάλλαξης Όμικρον να μολύνει είναι περίπου 1,3 φορές μεγαλύτερη από της Δέλτα. Επίσης, οι ανεμβολίαστοι έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα νόσησης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι το υπουργείο δεν έχει ακόμη στην κατοχή του τα στοιχεία που δημοσίευσε το Channel 12.

Η επικεφαλής των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Dr. Sharon Alroy-Preis δήλωσε ότι τα πρώτα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον αναμένεται να κοινοποιηθούν στο Ισραήλ από τη Νότια Αφρική την Τρίτη.

“Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η πολύ γρήγορη εξάπλωση αυτής της παραλλαγής στη Νότια Αφρική”, δήλωσε η Alroy-Preis στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνεσέτ, περιγράφοντας πώς τα καθημερινά κρούσματα εκεί αυξήθηκαν από 200 κρούσματα σε 2.000 κρούσματα μέσα σε 10 ημέρες.

“Από ό,τι μαθαίνουμε, όσοι εμβολιάστηκαν δεν έχουν έντονα συμπτώματα, πρόκειται για μια ήπια ασθένεια, αλλά προς το παρόν πρόκειται για προκαταρκτικές πληροφορίες”, σημείωσε. “Σήμερα θα υπάρξουν τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου”.