K. Μίχαλος: Η χώρα χρειάζεται αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα

«Μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και οπισθοδρόμησης, μετά από περιόδους ακραίας αβεβαιότητας, τα πράγματα δείχνουν πλέον να έχουν σταθεροποιηθεί», και αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι υπέρβαση για να προχωρήσει σε σταθερή πορεία ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω της τα προβλήματα και τις πληγές του παρελθόντος, τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) και της ΚΕΕ,  Κωνταντίνος Μίχαλος, στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου, παρουσία και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μίχαλος, το 2017 έκλεισε με μια σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας με τις εξαγωγές να παρουσιάζουν αύξηση, με τη μεταποίηση να αναπτύσσεται, με τον τουρισμό να μεγεθύνεται, με την ανεργία να μειώνεται, έστω και αν παραμένει ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς επίσης και με θετικά μηνύματα από τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Όμως όπως προσέθεσε «μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25%, δεν μπορεί να ανακάμψει με οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ούτε, βεβαίως, μπορεί να ανακάμψει στηριζόμενη σε συγκυριακούς παράγοντες. Η χώρα χρειάζεται αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Χρειάζεται να παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο. Αρκετό για να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να εξαλειφθούν οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι μία ριζική αλλαγή στο παραγωγικό πρότυπο της χώρας. «Χρειαζόμαστε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και σοβαρές επενδύσεις. Περισσότερες εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Περισσότερα εξαγώγιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες».

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, τόνισε πως αυτό που ζητά η αγορά, είναι  ένα σταθερό, προβλέψιμο και φιλικότερο προς το επιχειρείν φορολογικό καθεστώς. Με θέσπιση σταθερού φορολογικού συντελεστή της τάξης του 15% επί των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων, με ενιαία φορολογική κλίμακα, αναμόρφωση του φόρου ακίνητης περιουσίας, σταδιακή μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ. 

Οι προτεραιότητες σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ, είναι:  

  • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 10%, ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη και η ενίσχυση της καταγεγραμμένης απασχόλησης.
  • στοχευμένες πολιτικές για τη στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχείρησης, με έμφαση σε θέματα ρευστότητας, πρόσβασης σε καινοτομία και ανάπτυξης της εξωστρέφειας.
  • ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό περιβάλλον χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με άρση των capital controls, εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, διασφάλιση ρευστότητας και ανταγωνιστικού κόστους δανεισμού, τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
  • δραστικές μεταρρυθμίσεις για αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση και λιγότερη γραφειοκρατία.
  • ένα σαφές και σύγχρονο κανονιστικό περιβάλλον. Με ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου και κωδικοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης. Με ουσιαστικό νομοθετικό προγραμματισμό και μείωση του ρυθμιστικού όγκου. Με εξορθολογισμό και έλεγχο των υπουργικών και  βουλευτικών προσθηκών και τροπολογιών.
  • επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής Δικαιοσύνης.
  • ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Με αύξηση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία, αλλά και με απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο. Με ανεξάρτητο και αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης όλων των εκπαιδευτικών φορέων, με αποτελεσματικότερη διασύνδεση και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Τέλος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ότι «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε σε μία άριστη συνεργασία μαζί σας. Η χώρα μας χρειάζεται μια υπέρβαση για να μπορέσει να αφήσει πίσω της τις αδυναμίες και τις πληγές του παρελθόντος. Για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά με πραγματικά καλύτερες προϋποθέσεις».