“Καμπανάκι” Ρέγκλινγκ: Η ευρωζώνη κινδυνεύει να χάσει μια μεγάλη ευκαιρία

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποιώντας πως η ευρωζώνη κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας, αν οι κυβερνήσεις δεν προχωρήσουν σε συμβιβασμούς προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην ζώνη του ευρώ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι το πολιτικό momentum έχει αρχίσει να χάνεται, καθώς οι κυβερνήσεις εμμένουν στις αντιθέσεις τους όσον αφορά την διαμόρφωση μιας τραπεζικής ένωσης και την δημιουργία νέων εργαλείων στην ευρωζώνη.

«Τον Δεκέμβριο, η Ευρώπη φαινόταν ότι έκανε ακριβώς αυτό: αξιοποιούσε το momentum.

Ωστόσο, μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, δεν είμαι πια σίγουρος για αυτό. Φαίνεται πως περισσότερο χάνουμε το momentum, παρά το αξιοποιούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling κάλεσε τα 19 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να συναντηθούν «κάπου στη μέση» προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την τραπεζική ένωση και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να πετύχει αυτό που θέλει, αλλά κάθε χώρα θα κερδίσει κάτι.
Εάν δεν συμφωνήσουν στις μεταρρυθμίσεις, κινδυνεύουμε με μια νέα κρίση», προειδοποίησε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο Regling τόνισε πως στόχος δεν είναι να μεταφερθούν αρμοδιότητες από την Κομισιόν, αλλά να είναι σε θέση να επέμβει άμεσα σε περίπτωση που χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι οι προειδοποιήσεις Regling έρχονται μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ευρωζώνης, Valdis Dombrovskis, πως οι συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εισέρχονται σε «ένα κρίσιμο στάδιο».