ΕΚΤ-Klaas Knot: Δεν είναι δεδομένη η ύφεση στην ευρωζώνη – Ποια πολιτική θα ακολουθηθεί στα επιτόκια

Το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αυστηροποιήσει αρκετά την πολιτική για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, «βλέπει» ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα χρειάζεται μια οικονομική ύφεση για να μετριαστεί η ανάπτυξη των τιμών.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Klaas Knot δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ύφεση στην ευρωζώνη «δεν είναι δεδομένη» αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε πτώση του ΑΕΠ για τα περισσότερα κράτη μέλη το τέταρτο τρίμηνο.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά κάθε προσδοκία, αλλά ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής οικονομολόγου Φίλιπ Λέιν, υποστήριξαν πρόσφατα την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων.
«Η ανησυχία μου εξακολουθεί να είναι ο πληθωρισμός, ο πληθωρισμός, ο πληθωρισμός», είπε ο Knot.

«Εφόσον οι κίνδυνοι για τις προοπτικές μας για τον πληθωρισμό είναι ξεκάθαρα ανοδικοί, νομίζω ότι ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα είναι σαφώς πιο έντονος από το να κάνουμε πάρα πολλά», πρόσθεσε λέγοντας ότι «δε θα πρέπει να τα παρατήσουμε πολύ νωρίς».

Η επόμενη συνεδρίαση

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να χωρίζονται μεταξύ μιας αύξησης κατά 50 και 75 μονάδων βάσης

Ο Knot είπε ότι ορισμένοι δείκτες -προσφάτως- ήταν εκπληκτικά καλοί και ότι χρειάζεται πραγματικά μια οικονομική επιβράδυνση για τον έλεγχο των τιμών.

«Θα έχουμε ασθενέστερη ανάπτυξη, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης ασθενέστερη ανάπτυξη για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο.»

Ένας άλλος κίνδυνος είναι η αύξηση των μισθών, η οποία ήταν σχετικά υποτονική φέτος, αλλά πιο πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν αξιοσημείωτη επιτάχυνση.

«Αν κοιτάξετε τις πιο πρόσφατες μισθολογικές συμφωνίες, σαφώς δεν συνάδουν με την αύξηση της παραγωγικότητας » είπε ο Knot.