Κούβα: Θεατρικός συγγραφέας θα κάνει μόνος του πορεία στην “απαγορευμένη” διαδήλωση

Ένας Κουβανός θεατρικός συγγραφέας, που ηγείται της πρόσκλησης για διαδηλώσεις τη 15η Νοεμβρίου στη νήσο, δήλωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει μονάχος του πορεία, σιωπηλός και κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο, την παραμονή της προγραμματισμένης κινητοποίησης, ώστε να δείξει τη μη βίαιη φύση του κινήματος.

Αφότου Κουβανοί αντιφρονούντες, που έχουν οργανωθεί σε μια ομάδα στο Facebook, την ομάδα Archipielago, ζήτησαν από τις αρχές τον Σεπτέμβριο άδεια να διαδηλώσουν, με αίτημα την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, οι αρχές κήρυξαν τις πορείες παράνομες και κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ότι συνεργάζονται με τις ΗΠΑ για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Ο Γιούνιορ Γκαρσία, ένας από τους ηγέτες της Archipielago, απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, όμως επισήμανε πως το ενδεχόμενο να υπάρξει βία, δεν τον οδήγησε, εντούτοις, στο να αλλάξει τα σχέδιά του.

“Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίματος, σε οποιαδήποτε πλευρά αυτής της διαμάχης”, σημείωσε ο Γκαρσία σε μια ανάρτηση στο Facebook.

“Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιήσω μόνος μου πορεία, εκ μέρους όλων των πολιτών στους οποίους το καθεστώς στέρησε το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν στις 15 Νοεμβρίου”.

Η ανακοίνωση του Γκαρσία έγινε ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες συγκάλεσε διπλωμάτες στην Αβάνα, χθες και τους είπε ότι η Κούβα δεν θα επιτρέψει τη διαδήλωση. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Γκαρσία επιδιώκει την αντιπαράθεση μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ