Κυρ. Μητσοτάκης: Aνίκανος και επικίνδυνος ο Καμμένος – Τι είπε για Σκοπιανό – Τσίπρα

«Όχι μόνο ανίκανο, αλλά και επικίνδυνο» χαρακτήρισε τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Real Fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο κ. Καμμένος «ασκεί εξωτερική πολιτική και ρίχνει αχρείαστα λάδι στην φωτιά» για να προσθέσει ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός που θα έπρεπε να έχει αποπέμψει χθες τον κ. Καμμένο». Ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να μιλάει λιγότερο και να κάνει περισσότερο τη δουλειά του, που είναι η ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων.

Για το θέμα τον δύο αξιωματικών είπε ότι αυτό που θα είχε κάνει ο ίδιο διαφορετικά «θα ήταν ότι δεν θα είχα υποτιμήσει το περιστατικό και θα είχα κινητοποιήσει όλες τις διεθνείς συμμαχίες. Ο κ. Τσίπρας ό,τι έκανε το έκανε με μεγάλη καθυστέρηση. Θα ήθελα να αναλογιστείτε πως αισθάνονται οι γονείς όταν λέει ότι οι δύο αξιωματικοί μπορεί να μείνουν στην φυλακή και 15 χρόνια».

Σχετικά με τους χαρακτηρισμούς για τον κ. Ερντογάν εκτίμησε ότι «η δήλωση είναι παντελώς άσχετη που ρίχνει λάδι στην φωτιά», συμπλήρωσε ότι «είναι λάθος η έκφραση όπως και η ανακοίνωση του Μαξίμου που μιλούσε για “σουλτάνο”», για να καταλήξει: «Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τα εθνικά θέματα για εσωτερική κατανάλωση».

Θα εξετάσουμε τη στάση μας αν έλθει συμφωνία για το ζήτημα της ΠΓΔΜ στη Βουλή

Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα προσέλθω, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Real FM, αλλά πρόσθεσε ότι «η συναίνεση θέλει δύο, ο κ. Τσίπρας δεν έχει δείξει καμία διάθεση για συναίνεση».

Είπε ότι αν κληθεί να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό θα ανταποκριθεί. Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του, γιατί δεν επεδίωξε να ενημερώσει την αντιπολίτευση και αντίθετα αξιοποίησε το παράθυρο ευκαιρίας για να διχάσει την αντιπολίτευση και έκανε μυστική διπλωματία. Επίσης, πρόσθεσε, περιφρόνησε όσους έχουν αυξημένη εθνική ευαισθησία και διαδήλωσαν χαρακτηρίζοντάς τους όχλο. Η κυβέρνηση στην αρχή μιλούσε μόνο για το θέμα της ονομασίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέχεια προσήλθε στην δική μας γραμμή και έβαλε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Διευκρίνισε ότι η αναθεώρηση είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη.

Τέλος άφησε ανοικτό το τι θα κάνει αν έλθει συμφωνία στην Βουλή λέγοντας ότι «θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία αν και η κυβέρνηση δίχασε την κοινωνία και δημιούργησε αρνητικό υπόστρωμα για τη διαπραγμάτευση».

Για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου είναι απαράδεκτη και πρέπει να καταδικαστεί από όλη την διεθνή κοινότητα με εκκωφαντικό τρόπο.

«Καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα»

Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον «RealFm», προσθέτοντας ότι αυτό λένε και οι Ευρωπαίοι.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει μέτρα για το 2019 και το 2020, μειώση συντάξεων και αφορολόγητου. Αυτό σημαίνει ότι ένας πολίτης που έχει μισθό 500 ευρώ θα πληρώσει φόρους. Αν εννοεί αυτά που λέει για καθαρή έξοδο, ας έλθει στη Βουλή να τα ακυρώσει. Άρα, θα έχουμε μέτρα, χωρίς λεφτά. Για να πείσει τις αγορές να τον δανείσουν θα πρέπει να έχει σχέδιο για μετά το 2018, και ο κ. Τσίπρας δεν το έχει. Δεν έχει σχέδιο γιατί το μόνο του μέλημα είναι πως θα παραμείνει λίγο περισσότερο στην εξουσία. Αν πείσουμε τους πιστωτές μας για την αξιοπιστία μας θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα» είπε και πρόσθεσε: «Θα επιχειρήσω να συζητήσω τις δεσμεύσεις με τους πιστωτές, όχι αμέσως αλλά αφού πρώτα πείσω για την αξιοπιστία μας. Θα δώσουν οι πολίτες τρίτη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα ή θα δώσουν πρώτη ευκαιρία σε εμένα να εφαρμόσω το πρόγραμμά μας…».

Υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας διέλυσε τη μεσαία τάξη για να μπορεί να έχει υπερπλεονάσματα, ώστε να μοιράζει επιδόματα, και πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο εξοικονόμισης δαπανών ενός δισ ευρώ μέσω της μείωσης της σπάτάλης του κράτους. «Θα μειώσω την φορολογία και θα βελτιώσω το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά ζητώ από τους επιχειρηματίες απόλυτο σεβασμό στο εργασιακό περιβάλλον και συνέπεια στις υποχρεώσεις τους» είπε ακόμη.

Στρατηγικό επενδυτή στο νερό προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ

Και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής, με ισχυρή εποπτική Αρχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης με αυξήσεις στις τιμές του, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι κρατικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται το νερό έχουν αποτύχει υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και, φέρνοντας ως παράδειγμα επιτυχημένης ιδιωτικοποίησης τον ΟΤΕ, πρόσθεσε ότι στρατηγικός επενδυτής δεν σημαίνει αυτόματα απολύσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα πρέπει να γίνει αυτό, αλλά πως θα πρέπει να γίνει με τον καλύτερο τρόπο.

Για το Δημόσιο

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απολύσεων, υπάρχει ζήτημα σταδιακής μείωσης του Δημοσίου με μείωση των προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις. Επέμεινε, όμως, στο θέμα της αξιολόγησης λέγοντας ότι πρέπει να επιβραβεύονται οι πιο άξιοι. Σημείωσε, πάντως, ότι θα απολυθούν οι γενικοί γραμματείς που διορίζει τώρα η κυβέρνηση και ότι δεν θα επιτρέψει από τον κ. Τσίπρα «να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου».

Για την εγκληματικότητα 

Επίθεση στην κυβέρνηση, όμως, εξαπέλυσε και για το θέμα της εγκληματικότητας. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δημόσια αγανάκτησή του για τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, χωρίς καν να αναλάβει ο ίδιος τις ευθύνες του.

Πρόσθεσε ότι οι συμπολίτες μας, όπου κι αν κατοικούν, αισθάνονται ανασφαλείς, όμως «η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας και η πρώτη υποχρέωση του κράτους απέναντι στους πολίτες του». Όπως είπε ο αρχηγός της ΝΔ, «η κυβέρνηση έχει αποτύχει με τη μείωση της αστυνόμευσης και με την ανοχή όσων συμβαίνουν στον Κορυδαλλό, που λειτουργεί σαν κέντρο εγκληματικότητας». «Με τους ίδιους πόρους και με την αναδιάταξη της Αστυνομίας μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα» τόνισε.

Διευκρίνισε ότι άλλο αυτοάμυνα και άλλο αυτοδικία. Χαρακτήρισε ακραία και απαράδεκτη την αντιμετώπιση του συμπολίτη μας που αμύνθηκε, αλλά σημείωσε ότι είναι ευθύνη του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες. «Άλλο το δικαίωμα της αυτοάμυνας που μπορεί να χρειάζεται επικαιροποίηση και άλλο η αυτοδικία. «Δεν θα συνιστούσα στους πολίτες να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και να προσπαθήσουν να αντιμετωπίζουν σκληρούς ποινικούς» ανέφερε.

Για τη Νοvartis

«Η Novartis είναι και σκάνδαλο και σκευωρία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Εξήγησε ότι είναι σκάνδαλο γιατί η εταιρεία επένδυε σε αθέμιτες πρακτικές για να προωθήσει τα συμφέροντά της. «Δεν ξέρω αν υπάρχει ανάμειξη πολιτικών προσώπων» σημείωσε, για να προσθέσει: «τώρα έχουμε τρεις ανώνυμους μάρτυρες με καταθέσεις του είδους “δεν ξέρω, άκουσα, μου είπαν”. Δεν πρέπει να έλθουν αυτοί στην Βουλή για να καταθέσουν; Εμείς είπαμε από την αρχή όλα στα φως… Η κυβερνητική πλειοψηφία στην αρχή έφτιαξε μία προκαταρκτική επιτροπή στην Βουλή και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ άρον-άρον κλείνει την επιτροπή και επιστρέφει την υπόθεση στην δικαιοσύνη».

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, αλλά αποδίδονται με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και όχι Προανακριτικής. Αφού η κυβέρνηση επέλεξε την Προανακριτική, θα έπρεπε να την αφήσει να κάνει την δουλειά της». Δήλωσε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, για να σημειώσει, όμως, ότι η υπόθεση γυρίζει στη Δικαιοσύνη αφού πρώτα σπιλώθηκαν δέκα πολιτικοί.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της μεγάλης αναθεώρησης του Συντάγματος: «Ένα μήνα μετά την εκλογή μου στην ηγεσία της ΝΔ, πρότεινα στον Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί όλα τα άρθρα που θα προτείνει προς αναθεώρηση η ΝΔ και η ΝΔ να δεχθεί όλα τα άρθρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη Βουλή να αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν. Ακόμη δεν πήρα απάντηση. Η πρότασή μου ισχύει ακόμη».

Εμείς θέλουμε μία μεγάλη συνταγματική αναθεώρηση, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι μία μικρή αναθεώρηση είναι καλύτερη από το να μην έχουμε καθόλου αναθεώρηση, αλλά μπλοκάρει την αναθεώρηση για τα επόμενα πέντε χρόνια. Επανέλαβε ότι για τη ΝΔ είναι εμβληματικό το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια που πρέπει να αλλάξει.

Για τις εσωκομματικές ισορροπίες

«Είμαι ένας μετριοπαθής κεντροδεξιός πολιτικός, ποτέ δεν νέρωσα τον πολιτικό μου λόγο και έστρεψα τη ΝΔ προς το μεσαίο χώρο» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις αιτιάσεις για δεξιά στροφή υπό την πίεση των Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη. Οι κριτικές αυτές, σημείωσε, είναι ανάξιες λόγου. Εκείνοι που ζητούν την παραίτηση Γεωργιάδη από τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ, θα ζητούσαν και τη παραίτηση Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδας επειδή κατηγορείται; ρώτησε.

Υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι απολύτως ενωμένη και στρατευμένη και πρόσθεσε ότι μιλά με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Σαμαρά και Καραμανλή, οι οποίοι τον συμβουλεύουν, αλλά οι αποφάσεις είναι δικές του.

«Όχι» από Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο προσχώρησης Βενιζέλου-Λοβέρδου

Για το ενδεχόμενο προσχώρησης Ευ. Βενιζέλου και Ανδρ. Λοβέρδου στη ΝΔ απάντησε μονολεκτικά και κατηγορηματικά «όχι».

Για την περίπτωση που η ΝΔ δεν κερδίσει την αυτοδυναμία και αν θα συνεργαστεί με το Κίνημα Αλλαγής, ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξει τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. Διαβεβαίωσε ότι «ο τόπος δεν θα μείνει ακυβέρνητος και δεν θα γίνουν καταστροφικές εκλογές με απλή αναλογική», για να συμπληρώσει ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο, θα είναι σύστημα πιο αναλογικό, αλλά όχι απλή αναλογική.

Για τις ρατσιστικές δηλώσεις περί «γύφτων» από στέλεχος της ΝΔ και για τις επιθέσεις στους ομοφυλόφιλους από τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας, είπε ότι «η ΝΔ απορρίπτει κάθε έκφραση ξενοφοβίας και ρατσισμού. Για εμάς δεν υπάρχουν κοινωνικοί αποκλεισμοί. Δηλώσεις αυτού του είδους είναι μη αποδεκτές και δεν ταιριάζουν στη χώρα προκαταλήψεις και εκφράσεις σκοταδισμού».

Για τα δάνεια των κομμάτων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν σχολιάζει τις κινήσεις της Δικαιοσύνης και ότι η ΝΔ έχει κάνει μία τεράστια και επιτυχημένη προσπάθεια να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της. Μείωσε τις λειτουργικές της δαπάνες και στηρίζεται όλο και περισσότερο σε μικρές δωρεές μελών της.