Λ. Τσιτσογιαννοπούλου (ΤΑΙΠΕΔ): Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να “απογειώσουν” την οικονομία της Β. Ελλάδας

Σε “απογείωση” της οικονομίας της Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, μπορούν να οδηγήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδός, αλλά και η τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για αστικά ακίνητα στην πόλη και τα τουριστικά, σε Χαλκιδική και Πιερία, εκτίμησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου.

“Η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να καταστεί πρωταγωνίστρια στην εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”, είπε, μιλώντας από το το βήμα του 1ου Συνεδρίου για τα Ακίνητα στη Β. Ελλάδα “Prodexpo North”, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την ομιλία της, η κ. Τσιτσογιαννοπούλου, επισήμανε ότι το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά πλήρους ανόδου της αγοράς ακινήτων, μετά από το 2005 και τόνισε ότι η αναθέρμανση της συγκεκριμένης αγοράς, ενισχύεται από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ολοκλήρωσε περισσότερες από 50 ιδιωτικοποιήσεις ακινήτων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας Ελλάδας, Αθανάσιος Σαββάκης, σημείωσε ότι ο σύνδεσμος έχει ήδη προτείνει να αναστολή, για μια τριετία, τουλάχιστον του “πόθεν έσχες” ειδικά για την αγορά ακινήτων, αλλά και την εναρμόνιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές. Οπως διευκρίνισε, αυτό συνεπάγεται με μείωση των αντικειμενικών αξιών και όχι με την αύξησή τους, όπως σε πολλές περιπτώσεις προτείνουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, ο ίδιος, επισήμανε ότι ο ΣΒΒΕ προτείνει μείωση της φορολογίας στη μεταβίβαση ακινήτων, με συντελεστή μεταξύ 3% – 5%, αλλά και επιστροφή φόρου σε περιπτώσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Η “Prodexpo North” διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά, σε συνέχεια 18 χρόνων επιτυχημένων συνεδρίων στην Αθήνα και σκοπός είναι να τεθούν επί τάπητος οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς της Βορείου Ελλάδας, ενώ θα παρουσιαστούν, επίσης, οι διεθνείς τάσεις και οι ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.