ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Βιώσιμο το χρέος μεσοπρόθεσμα – Μακροπρόθεσμα, θα δούμε

 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ.Λαγκάρντ χαιρέτησε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δήλωσε ότι τα επιπλέον μέτρα για το χρέος θα μετριάσουν τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα και θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές. «Λαμβάνουμε υπόψη την δέσμευση του Eurogroup ότι θα παρακολουθεί την πορεία της βιωσιμότητας χρέους και ότι θα πάρει επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί.Αυτό θα προσφέρει ασφάλεια σε περίπτωση που οι αισιόδοξες μακροπρόθεσμες προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών δεν επιβεβαιωθούν».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν έχει αμφιβολίες για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους αλλά το Ταμείο εξετάζει τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι το 2060, γι’ αυτό και λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση του Eurogroup ότι θα παρθούν επιπλέον μέτρα μακροπρόθεσμα, αν αυτό απαιτηθεί.

Θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα με βάση το «άρθρο 4» που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, τόνισε. Καθώς τελείωσε ο χρόνος για συμμετοχή στο πρόγραμμα το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως εμπλεγμένο στην Ελλάδα για την επόμενη περίοδο. Θα περιλαμβάνει επιτήρηση που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, όπως στην Πορτογαλία και την Κύπρο.

Χαρακτήρισε σημαντικά τα μέτρα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σημειώνοντας ότι δεν έχει αμφιβολία ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές. Ωστόσο τόνισε ότι είναι επιφυλακτική μακροπρόθεσμα, αλλά σημείωσε ότι λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση που έχει αναλάβει το Eurogroup.