Mε 213 «ναι» έναντι 58 «όχι» ψηφίστηκε και ο τελευταίος εφαρμοστικός νόμος

Με 213 «ναι» έναντι 58 «όχι» και 12 «παρών» (επί συνόλου 283 παρισταμένων βουλευτών) ψηφίστηκε επί της αρχής και ο τελευταίος εφαρμοστικός νόμος του νέου Μνημονίου, αρμοδιότητας των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, ο οποίος περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές όπως η μείωση της δαπάνης για το φάρμακο, τα γενόσημα, οι περικοπές στις δαπάνες του υπουργείου Υγείας, η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, καθώς και η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Το ενδιαφέρον της ψηφοφορίας εστιάστηκε στην στάση των διαγραφέντων από την ΝΔ και το ΠαΣοΚ, οι οποίοι από το «όχι» στο νέο μνημόνιο μετακινήθηκαν σταδιακά στο «ναι» στον εφαρμοστικό νόμο ή στο «παρών».

Συγκεκριμένα, από την ΝΔ αυξήθηκε ο αριθμός εκείνων που έκαναν στροφή 180 μοιρών. Έτσι συνολικά, από τους 21 διαγραφέντες οι 15 ψήφισαν είτε «ναι» σε όλα, είτε «ναι» επί της αρχής καταψηφίζοντας επιμέρους άρθρα, ενώ τέσσερις επέλεξαν να απουσιάζουν και δυο επέμειναν στο «όχι». Αναλυτικότερα, «ναι» σε όλα ψήφισαν η Ελίζα Βόζεμπεργκ, οΚ. Παπασιώζος και ο Γ. Βαγιωνάς, ενώ «ναι» επί της αρχής με διαφοροποιήσεις επί των άρθρων ψήφισαν οι Γ. ΒλάχοςΜ. ΓιαννάκηςΜ. ΤζήμαςΑλ. ΔερμετζόπουλοςΚ. ΜαρκόπουλοςΕμ. ΚεφαλογιάννηςΚ. ΓκιουλέκαςΖ. ΤζηκαλάγιαςΓ. ΚαρασμάνηςΘ. ΛεονταρίδηςΑν. Καριπίδης και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Σταθεροί στο «όχι» παρέμειναν η Έλενα Κουντουρά και Δ. Σταμάτης, ενώ απουσίαζαν η Τσαμπίκα ΙατρίδηΧρ. ΖώηςΣπ. Γαληνός και Π. Μελάς.

Από την πλευρά του ΠαΣοΚ οι βουλευτές που είχαν διαγραφεί επειδή καταψήφισαν το νέο μνημόνιο και μετακινήθηκαν στο «ναι» επί του εφαρμοστικού νόμου είναι δυο, οι Αλ. Αθανασιάδης και Χρ. Μαγκούφης, ενώ η πλειοψηφία των 22 διαγραφέντων από την Κ.Ο. του κόμματος επέλεξε αυτή την φορά το «παρών». Στο «όχι» επέμειναν μόνον δυο, οι Χρ. Κατσούρας και Ι. Αμοιρίδης. Τα δώδεκα «παρών» επί της αρχής με καταψήφιση επιμέρους άρθρων ήταν δώδεκα και συγκεκριμένα: Λούκα ΚατσέληΜαριλίζα ΞενογιαννακοπούλουΛ. ΜίχοςΜαρία ΚυριακοπούλουΑν. Τριανταφυλλόπουλος,Β. ΤόγιαςΓ. ΚασσάραςΧ. ΚαστανίδηςΚυριακή ΤεκτονίδουΙ. Μιχελογιαννάκης,Γ. ΠαπαμανώληςΗλ. Θεοδωρίδης. Απουσίαζαν οι εξής: Άννα ΒαγενάΒάσω ΠαπανδρέουΣπ. ΚουβέληςΘ. ΠαραστατίδηςΟδ. ΒουδούρηςΜ. Τσετίν.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το σύνολο του νομοσχεδίου, ενώ ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε μόνο το άρθρο 35, το οποίο αφορά την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και καταψήφισε τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «παρών» στο άρθρο 89, το οποίο αφορά την χορήγηση άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς που απασχολήθηκαν με καταχρηστικούς όρους εργασίας ή ως ανήλικοι και καταψήφισε όλα τα υπόλοιπα άρθρα.