>Marfin Popular Bank: 4ο Διεθνές Συνέδριο – «Αγορές Εμπορευμάτων, Περιβάλλον & Αλλαγή Κλίματος»

>Για 4η συνεχόμενη χρονιά η Marfin Popular Bank διοργάνωσε συνέδριο με θέμα «Αγορές Εμπορευμάτων, Περιβάλλον και Αλλαγή Κλίματος», το οποίο πραγματοποιήθηκε εφέτος στην Λευκωσία, στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus.

Χαιρετισμό, απεύθυνε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Πραξούλα Αντωνιάδου, η οποία, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η στροφή στη χρήση λιγότερο ρυπογόνων καυσίμων και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας είναι ο δρόμος προς τα εμπρός και σταδιακά γίνεται πιο προσιτός με την ανάπτυξη της τεχνολογίας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η Κύπρος, μέχρι πρόσφατα βασιζόταν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στις εισαγωγές πετρελαίου, οι οποίες επιβάρυναν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το επίπεδο των εκπομπών CO2 και πολύ συχνά το ποσοστό του πληθωρισμού». Συμπλήρωσε ότι « η χρήση εμπορευμάτων στην παραγωγή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και την κλιματική αλλαγή, με τον άνθρακα και το πετρέλαιο να είναι μόνο δύο παραδείγματα».
Στην έναρξη του Συνεδρίου μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank κ Ευθύμιος Μπουλούτας, ο οποίος είπε:

«Όλοι εμείς στη Marfin Popular Bank είμαστε ενθουσιασμένοι που σήμερα σε αυτή εδώ την αίθουσα η Κύπρος φιλοξενεί ένα από τα πιο υψηλού κύρους συνέδρια που έχουν διοργανωθεί Πανευρωπαϊκά τη χρονιά της κρίσης της Ευρωζώνης. Το γεγονός ότι αυτό το συνέδριο διοργανώθηκε από μια τράπεζα αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα και μια ισχυρή απόδειξη για την υψηλού επιπέδου λειτουργία της Τράπεζας μας και τις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν στην Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη Ν.Α Ευρώπη. Η Marfin Popular Bank σήμερα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά:

– την πίστη της στην προοπτική της πελατειακής της βάσης
– την αφοσίωσή της στην ανάπτυξη των υπηρεσιών της με πρωτοπορία και καινοτομία και τη δέσμευσή της για μια «κοινωνικά» και «περιβαλλοντικά»
υπεύθυνη ανάπτυξη και τη θέλησή της να στηρίξει την οικονομία της Κύπρου και της Ελλάδας με πανευρωπαϊκού κύρους πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή».

Το φετινό Συνέδριο συγκέντρωσε ομιλητές υψηλού κύρους που συνετέλεσαν στην παρουσία 300 ακροατών. Κύριος ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο Δρ Nassim Taleb, ακαδημαϊκός, φιλόσοφος και διάσημος συγγραφέας των best seller “Ο Μαύρος Κύκνος» και “Στην Πλάνη του Τυχαίου.

Επίσης ήταν ομιλητές οι διακεκριμένοι Lord Nicholas Stern, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών “Grantham” του London School of Economics και πρώην Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), ο Δρ. Λεωνίδας Δρόλλας, Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης του Κέντρου Παγκοσμίων Ενεργειακών Αναλύσεων (CGES), ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Houston Δρ. Μιχάλης Οικονομίδης και ο Jack Devine, Πρόεδρος του Arkin Group, με 32 χρόνια θητεία στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) σε υψηλόβαθμες θέσεις, κατά την οποία συντόνισε σημαντικό αριθμό διεθνών αποστολών.

Ο Δρ. Nassim Taleb, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μίλησε για το ρόλο του «Απρόβλεπτου» και του «Τυχαίου» στην καθημερινή δραστηριότητα του ατόμου, των εταιρειών και στη λειτουργία του κράτους. Είπε ότι «η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου είναι ένας «Μαύρος Κύκνος», δηλαδή ένα απρόβλεπτο γεγονός με πολύ μεγάλες επιπτώσεις (δυνητικά θετικές) στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας».

Τόνισε, ότι η πλειοψηφία των εταιρειών είναι εντελώς απροετοίμαστες να αντιδράσουν σε ακραία γεγονότα (χαμηλής πιθανότητας να συμβούν), καθώς προετοιμάζονται μόνο για καταστάσεις που βρίσκονται σε σχετικά «πιθανά» σενάρια». Ο Nassim Taleb παρουσίασε και τη θεωρία (που πραγματεύεται στο νέο του βιβλίο “The bed of Procrustes”) ότι θέλει προσοχή η συνεχής προσπάθεια των συστημάτων να επιδιώκουν υψηλότερη αποδοτικότητα καθώς αυτή η επιδίωξη τα κάνει πιο «εύθραυστα» δηλαδή πιο ευαίσθητα σε κατάρρευση σε περιβάλλον ακραίων συνθηκών.

Ο Lord Nicholas Stern, ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της θεωρίας της Κλιματικής Αλλαγής και τις επιπτώσεις που θα έχει στις επόμενες γενεές, ήταν θετικός στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας κάτω από τις προϋποθέσεις υψηλών μέτρων ασφαλείας, θεώρησε την πράσινη ανάπτυξη ως το νέο μοντέλο με το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία στον επόμενο κύκλο και επεσήμανε ότι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα παράδειγμα ολοκληρωμένης ανάπτυξης, που θα έδινε τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να βάζει στο δίκτυο ενέργεια, το οποίο θα προκύπτει και από τις ανανεώσιμες πηγές που ευνοούνται σε κάθε γεωγραφία, δηλαδή ηλιακή από το νότο, αιολική από το βορρά κτλ.

Στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε με συμμετέχοντες τους Λ. Δρόλλα, Μ. Οικονομίδη και J. Devine, απαντήθηκε ένας σημαντικός αριθμός ερωτημάτων στα οποία καταγράφηκε και η γνώμη των ακροατών με ένα σύστημα άμεσης τηλε-ψηφοφορίας. Ανάμεσα στις απαντήσεις ο κ. Jack Devine δήλωσε ότι «η ανακάλυψη των κοιτασμάτων αερίου της Ν.Α Μεσογείου θα φέρει, σταδιακά, πιο κοντά τις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας και Κύπρου», ότι «το Ισραήλ δε θα προχωρήσει σε επέμβαση στο Ιράν έναντι της πιθανής κατασκευής πυρηνικού όπλου», καθώς και ότι αναμένει «ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας να πέσει τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Λεωνίδας Δρόλλας επεσήμανε ότι τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ Κύπρου δεν έχουν μόνο φυσικό αέριο, αλλά και σημαντικές ποσότητες πετρελαίου, τόνισε ότι οι πετρελαιο-παραγωγές χώρες έχουν πέσει σε ένα «φαύλο-κύκλο», όπου χρειάζονται την κυβερνητική δαπάνη για να διατηρήσουν το ρυθμό ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα χρειάζονται υψηλές τιμές πετρελαίου για να τη χρηματοδοτήσουν, κάτι το οποίο τελικά δε βοηθάει την ανάπτυξη και προέβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν υψηλές στο επίπεδο των $100 ανά βαρέλι το 2012, το οποίο όμως σημαίνει μια υποχώρηση της τάξης του 10% από τα σημερινά επίπεδα.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Houston κ Μ. Οικονομίδης, δήλωσε ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ Κύπρου τόσο σε φυσικό αέριο όσο και σε πετρέλαιο, τόνισε ότι πρέπει η κυβέρνηση της Κύπρου να προετοιμαστεί κατάλληλα σε ανθρώπινο δυναμικό, θεσμούς και διαδικασίες για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το φυσικό της πλούτο, δήλωσε ότι η τεχνολογία της εξόρυξης φυσικού αερίου από πετρώματα “Shale” είναι η πιο μεγάλη ανακάλυψη στον χώρο της ενέργειας των τελευταίων ετών που θα αλλάξει το παγκόσμιο τοπίο και τόνισε ότι η ενέργεια θα συνεχίσει να παράγεται από υδρογονάνθρακες κατά 80%-90% τα επόμενα πολλά χρόνια, γεγονός που δίνει και την ευκαιρία στην Κύπρο, αν εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματά της να γίνει μια πολύ πλούσια χώρα.

Το κοινό που παρακολούθησε το συνέδριο «ψήφισε» με σύστημα τηλε-ψηφοφορίας και έδειξε ότι έχει προσδοκία από τη ανακάλυψη των κοιτασμάτων η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης της τάξης του 3%, αναμένει οι σχέσεις με την Τουρκία να χειροτερέψουν λόγω του φυσικού αερίου και πιστεύει κατά 70% ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι υπαρκτή και ότι οι συνέπειές της θα είναι δυσμενείς τις επόμενες δεκαετίες και για αυτό πρέπει να λάβουμε μέτρα άμεσα.

Το συνέδριο παρακολούθησαν 300 πελάτες και στελέχη της Τράπεζας από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρωσία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ήταν Carbon Neutral.