Μάριο Σεντένο: Ελάφρυνση χρέους ανάλογα με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων – Εποπτεία! – “Κυβέρνηση – κόμματα να έχουν μια βαθιά διαβούλευση”

 

Ένας μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους που θα λειτουργεί ανάλογα με την εκπλήρωση εκ μέρους της Ελλάδας των υποχρεώσεών της θα ενσωματωθεί στο πλαίσιο γενικότερης εποπτείας που θα υπάρξει μετά την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, ανέφερε ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του Σκάι και στον Παύλο Τσίμα.

Ο κ. Σεντένο αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα προκειμένου να σταθεί στα πόδια της και δήλωσε αισιόδοξος ότι ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες της δεν θα επιτρέψουν ένα δημοσιονομικό πισωγύρισμα.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του Μάριο Σεντένο έχουν ως εξής:

Για το μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους
Υπάρχει ένα διαφορετικό στοιχείο στο ελληνικό παράδειγμα, και αυτό είναι τα μέτρα για το χρέος. Δεν υπήρχαν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Κύπρο. Συζητούμε στο Eurogroup έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενσωματωθεί στην γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει.

Για την ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από το μνημόνιο
Για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, η πρώτη προϋπόθεση είναι η πρόσβαση στις αγορές, η δυνατότητα χρηματοδότησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί τώρα  ένα απόθεμα ρευστότητας που θα δώσει στην πρόσβαση στις αγορές ένα δίχτυ ασφαλείας. Αυτό είναι η μία προϋπόθεση και αυτή θα έχει εκπληρωθεί  πριν το τέλος του προγράμματος.

Η άλλη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο από τις ελληνικές αρχές. Γι’  αυτό και η συζήτηση που θα έχουμε τώρα στην Ευρώπη, με το Eurogroup και την ελληνική κυβέρνηση, για μια ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση είναι πολύ σημαντική. Επειδή πρόκειται να παραδώσουμε την διαδικασία και την λήψη των αποφάσεων στην ελληνική κυβέρνηση. Εάν εκπληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις, νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση θέλει.

Για το εάν φοβάται ελληνικό πισωγύρισμα μετά το πρόγραμμα
Δεν ανησυχώ καθόλου. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό σύστημα να έχουν μια βαθιά διαβούλευση στο εσωτερικό της χώρας Αυτό είναι απαραίτητο. Όμως, δεδομένης της μακράς διάρκειας της περιόδου προσαρμογής, το πόσα έχει πετύχει και αντέξει η ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια αυτών των 8 ετών, νομίζω ότι ο πολιτικός της κόσμος θα εξασφαλίσει την συνέχεια της διαδικασίας ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον. Δεν ανησυχώ γιατί πιστεύω ότι η διαδικασία ανήκει ήδη στους πολίτες και εκείνοι θα την φέρουν εις πέρας.

Για το μέλλον της ευρωζώνης
Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο παράθυρο ευκαιρίας, πριν από τις ευρωεκλογές, να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις που επιτρέπουν να γίνει πιο ισχυρή η όλη αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Και πρέπει να δράσουμε τώρα λόγω των προσεχών ευρωπαϊκών εκλογών, αλλά και επειδή έχουμε νέους πολιτικούς κύκλους στις χώρες μεγαλύτερης επιρροής, και αυτό μπορεί να λειτουργήσουν ως ώθηση για τη λήψη αποφάσεων. Και το να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις, το να κάνουμε σοφές επιλογές είναι πολύ σημαντικό ώστε να μειώσουμε το τον ευρωσκεπτικισμό που βλέπουμε σε ορισμένες χώρες.
Νομίζω ότι δεν μπορούμε να παρατείνουμε πολύ περισσότερο τη δημιουργία των συνθηκών υπό τις οποίες θα κάνουμε όλες αυτές τις θυσίες τώρα. Είναι καιρός να επιτρέψουμε μια οικονομική ανάπτυξη που θα εξαπλωθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.