Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ.Μακρόν έκριναν σήμερα «παράνομους» τους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που αποφάσισαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ.
«Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει» αυτούς τους δασμούς, σημείωσε η Μέρκελ σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.
«Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) να μην εξαιρέσει σε μόνιμη βάση (την Ευρώπη) θα αναλυθεί διεξοδικά στους κόλπους της ΕΕ», η οποία είναι προετοιμασμένη «να απαντήσει σε ενδεδειγμένα αντίμετρα» προειδοποίησε η Άγγελα Μέρκελ.
Ο ΕΜ.ΜΑΚΡΟΝ
«Παράνομη» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «παράνομη» και «λανθασμένη» απόφαση που, όπως είπε, «κλείνει την πόρτα» για άλλες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι σκοπεύει να συζητήσει αργότερα σήμερα για το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Την απογοήτευσή της σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την ΕΕ, εξέφρασε η βρετανική κυβέρνηση.
«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ επικαλούμενες την εθνική ασφάλεια» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνιμα και πλήρως από τα αμερικανικά μέτρα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο» κατέληξε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ