Το ρίσκο για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αυξάνεται, αναφέρει σε report της με σημερινή ημερομηνία η Merrill Lynch, «αλλά το ίδιο ισχύει και για τα κίνητρα του να μείνει η Ελλάδα εντός ευρώ». Όπως επισημαίνει, η πρόσφατη πολιτική παράλυση έχει φέρει την Ελλάδα σε αυτό που μπορεί να αποδειχθεί ως το χειρότερο στάδιο της κρίσης.
Τονίζει δε πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού κατά του προγράμματος λιτότητας αυξάνεται. «Αν και οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα εμφανίζουν πολύ ισχυρή στήριξη για το ευρώ, πιστεύουμε ότι η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να ενεργοποιήσει μια αλυσίδα γεγονότων που τελικά να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, από μόνη της».
Επισημαίνει ακόμη ότι εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να συρρικνωθεί 10% τον πρώτο χρόνο. Για την ευρωζώνη, θεωρεί ότι θα εφαρμοστεί ένα ισχυρό πακέτο μέτρων, με το κόστος ωστόσο να παραμένει υψηλό. Τα assets της Ελλάδας ύψους περίπου 450 δισ. ευρώ μπορεί να καταγράψουν σημαντικές απώλειες αμέσως μετά από ενδεχόμενη έξοδο.
Επιπλέον, μπορεί οι επιδράσεις της εξόδου να εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα τη φυγή κεφαλαίων και καταθέσεων, απειλώντας τη σταθερότητα των τραπεζικών κλάδων και αποσταθεροποιώντας τις αγοράς κρατικού χρέους. «Καθώς οι αρχές αξιολογούν τις επιδράσεις από το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, το υψηλό κόστος και το ρίσκο της μόλυνσης, κατά την άποψή μας, θα αυξήσει τα κίνητρα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει», αναφέρει η Merrill Lynch.
«Κατά την άποψή μας, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι διακριτή σε σχέση με την υπόλοιπη περιφέρεια. Επομένως, αν και οι προσδοκίες για τις επιπτώσεις μπορεί να είναι κατανοητές, ίσως να μην είναι λογικές».
Πιθανότατα οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα χρησιμοποιήσουν τις πανευρωπαϊκές εγγυήσεις καταθέσεων και ενίσχυσης κεφαλαίων για να συγκρατήσουν την πιθανή εξάπλωση της κρίσης σε όλο τον τραπεζικό κλάδο.
Σε ό,τι αφορά στην άμεση αντίδραση της αγοράς σε μια ελληνική έξοδο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να δουν ξανά τα χαμηλά του Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ενώ το ευρώ δεν αποκλείεται να βρεθεί στα 1,20 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
«Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, εάν η ΕΚΤ απαντήσει αποφασιστικά, θεωρούμε ότι τα επισφαλή assets, ιδιαίτερα οι τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας, μπορεί να είναι ευάλωτα σε ένα short squeeze. Ενώ μακροπρόθεσμα, καθώς θα σταθεροποιείται η ΕΕ, οι εξαγωγείς θα έχουν τη δυνατότητα να υπεραποδώσουν της εγχώριας αγοράς για μια μακρά περίοδο».