Με τίτλο «αναμένοντας την επανακεφαλαιοποίηση», η Merrill Lynch σχολιάζει ότι οι λειτουργικές τάσεις στο γ΄ τρίμηνο ήταν απογοητευτικές.
Σε ανάλυσή της με σημερινή ημερομηνία, η Merrill Lynch τονίει πως το γ΄ τρίμηνο ήταν μια ακόμη δύσκολη περίοδος για τις ελληνικές τράπεζες. Τα έσοδα από τον πυρήνα των δραστηριοτήτων ήταν χειρότερα από ό,τι αναμενόταν, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν και οι εκροές καταθέσεων ήταν υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν. «Το μόνο θετικό στοιχείο κατά τη γνώμη μας, είναι ότι οι τράπεζες φέρεται να επισπεύδουν τις προσπάθειες μείωσης του κόστους».
Ακόμη, ο επενδυτικός οίκος σχολιάζει ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα προτού βελτιωθούν. Επισημαίνει ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι απίθανο να εμφανίσει ουσιαστικά σημάδια βελτίωσης στα επόμενα τρίμηνα.
Ως αποτέλεσμα, υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τις περισσότερες τράπεζες, υπογραμμίζοντας πως αναμένει τα έσοδα από το βασικό κορμό των δραστηριοτήτων να υποχωρήσουν το 2012 κατά 5% μέσο όρο εξαιτίας των χαμηλότερων όγκων και του υψηλότερου χρηματοδοτικού κόστους.
Επίσης, θεωρεί πως οι συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων θα αγγίξουν το 35% (τώρα στο 23%), καθώς και ότι η δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχιστεί σε υψηλούς ρυθμούς. Αναμένει ακόμη ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα συμβεί στο πρώτο μισό του 2012. Εκτιμά δε ότι το κεφαλαιακό έλλειμμά τους ανέρχεται στα 14,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών για βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο 10% και haircut ομολόγων ελληνικού δημοσίου στο 50%.
Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν και ενδεχόμενες ζημιές στα επόμενα τρίμηνα μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της BlackRock. Θεωρεί δε πως παρά το ότι θα ζητηθεί από τις τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια από τον ιδιωτικό κλάδο, «αναμένουμε να δούμε σημαντική κυβερνητική συμμετοχή στον κλάδο».
Από την πλευρά της η Deutsche Bank υιοθετεί «ουδέτερη» στάση για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο στην ανάλυσή της για τις προοπτικές του 2012. Πριν από τις κινήσεις της ΕΚΤ (την προηγούμενη εβδομάδα), η Deutsche Bank είχε αρνητική στάση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με δεδομένο το μέγεθος των χρηματοδοτικών ρίσκων.
Όπως σχολιάζει, ο κλάδος έχει ακόμη προβλήματα, ιδιαίτερα στις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας, και αναμένει ύφεση για το 2012. Αλλά αντίστοιχα, το εύρος της στήριξης ρευστότητας είναι ξεκάθαρα θετικό, και «μπορούμε να δούμε και θετικά σημάδια όπως και μαύρες τρύπες». Όπως σχολιάζει, μετά από ένα δύσκολο έτος, το 2011 τελειώνει πιο αισιόδοξο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η ΕΚΤ έχει υποστηρικτικό mood και η σύνοδος της 9ης Δεκεμβρίου παρείχε έναν οδηγό για μεταρρυθμίσεις, μέσω της διακυβερνητικής συνθήκης.
Για τις τράπεζες, μπροστά τους θα αντιμετωπίσουν την ευρωπαϊκή ύφεση, αλλά με τις τελευταίες κινήσεις της ΕΚΤ, τα ρίσκα χρηματοδότησης του κλάδου έχουν περιοριστεί, κατά την άποψη της Deutsche Bank. Καθώς οδεύουμε στο 2012, η χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει βασικό σημείο. Τα πιο θετικά νέα από αυτό το μέτωπο αφορούν στο ότι η ΕΚΤ επισπεύδει τη στήριξή της για τον τραπεζικό κλάδο.
«Παρά το ότι οι αγορές χρέους για τις τράπεζες δεν έχουν ανοίξει σε καμία περίπτωση στο β΄ εξάμηνο και ο ανταγωνισμός για τις καταθέσεις λιανικής έχει αυξηθεί, η χαλάρωση των κριτηρίων για collateral από την ΕΚΤ θα παρέχει χρηματοδότηση και οφέλη».
Εκτιμά ότι η χρήση των κεφαλαίων της ΕΚΤ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα διαμορφωθεί στα 1 τρισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2012, «αν και αναμένουμε πως αυτά θα αφορούν κυρίως σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενων assets παρά για νέα πίστωση. Θεωρούμε ότι η τάση απομόχλευσης θα συνεχιστεί, αλλά περισσότερο σε μια ελεγχόμενη και όχι ανεξέλεγκτη διαδικασία. «Αυτό είναι ξεκάθαρα θετικό».