Metavallon: Μια επιχείρηση στην υπηρεσία των…startups

«Τίποτε δεν χτίζεται σε μια μόνο μέρα». Μ’ αυτή την φράση η κ. Αλεξάνδρα Χολή, ιδρύτρια της Metavallon, μιας πρωτοπόρας επιχείρησης, με αντικείμενο τη δημιουργία μίας υποστηρικτικής δομής γύρω από τις  startups μου έδωσε το στίγμα της προσπάθειας της να προωθήσει εμπράκτως την νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Η Metavallon (Μεταβάλλον στα ελληνικά, “το φέρων την αλλαγή”) αποτελεί την μοναδική επιχείρηση αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, που προσφέρει ένα πρότυπο καταλυτικό πρόγραμμα για επίδοξους επιχειρηματίες καλύπτοντας  πλήρως τις ανάγκες τους στο ταξίδι τους από την ιδέα έως την ίδρυση επιχείρησης, την ανεύρεση επενδυτών και τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα.

Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται Startup Series  και αποτελείται από τρία στάδια (Gymnasium: startup idea development, Academy: acceleration, Institute: incubation), με την ολοκλήρωση των οποίων οι επίλεκτοι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει πολύτιμες δεξιότητες και θα έχουν μετατρέψει τις ιδέες τους σε δυναμικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα βασίζεται στην πρακτική μάθηση, σε επισκέψεις σε διεθνή κέντρα επιχειρηματικότητας όπως η Νέα Υόρκη και η Σίλικον Βάλεϊ και στην καθοδήγηση από ένα διεθνές δίκτυο μεντόρων και ειδικών.

Μάλιστα,  από τον Απρίλιο του 2012, η Metavallon είναι επισήμως ένας από τους δωρεοδόχους οργανισμούς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Από την Νέα Υόρκη στην Ελλάδα

Οι ιδέες περνούν από όλα τα στάδια της δημιουργίας – σύλληψη, κυοφορία, γέννηση, υλοποίηση.

Για να γίνουν όμως οι ιδέες επιχειρήσεις, χρειάζεται πάνω απ’ όλα σκληρή δουλειά και  έρευνα της σχετικής αγοράς.

Στην περίπτωση της κ. Χολή, η ιδέα της Metavallon κυοφορήθηκε κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της στον τομέα της (κοινωνικής) επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Νέα Υόρκη το διάστημα 2009-2011.

«Έχοντας δουλέψει σε μεγάλες εταιρείες, συνειδητοποίησα ότι αυτό που μου έλειπε ενίοτε στην εργασία μου ήταν το προσωπικό στίγμα, η ανάληψη προσωπικών πρωτοβουλιών, η δυνατότητα ενασχόλησης με πολλά και δημιουργικά πράγματα. Τα τελευταία μπορείς να τα βρεις μόνο σε μικρές επιχειρήσεις ή startups. Επομένως, αφού συμμετείχα κι εγώ σε μια startup φίλων αποφάσισα να σπουδάσω κάτι σχετικό με την επιχειρηματικότητα σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Νέα Υόρκη. Σιγά- σιγά  άρχισα να δουλεύω μέσα μου την ιδέα της Metavallon και τον δεύτερο χρόνο των σπουδών μου δούλεψα πολύ πάνω στο επιχειρηματικό πλάνο της ιδέας μου. Δουλεύοντας πολύ και πιστεύοντας μια ιδέα, την οποία ουκ ολίγοι, χαρακτήρισαν τρελή, έλαβα μέρος στον διαγωνισμό Business Plan Competition του πανεπιστημίου μου (New York University – Leonard N.Stern School of Business). Με μεγάλη μου χαρά, η ιδέα έφθασε στους τρεις φιναλίστ ανάμεσα σε 150 άλλες ιδέες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού.»

Ακολουθώντας αυτό το δύσβατο μονοπάτι λοιπόν, η κ. Χολή αφού γέμισε της βαλίτσες της με γνώση από την Νέα Υόρκη, επέστρεψε το 2011 στην Ελλάδα, για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, σοβούσης της ελληνικής κρίσης.

«Τα πράγματα σαφώς δεν ήταν και δεν είναι εύκολα. Πίστευα όμως και εξακολουθώ να πιστεύω τόσο στο ελληνικό ταλέντο. Αυτό μου δίνει την απαραίτητη ώθηση να δημιουργήσω με τους συνεργάτες μου την κατάλληλη υποστηρικτική δομή γύρω από τις startups ώστε οι καλές ιδέες όχι μόνο να μην χαθούν αλλά να γίνουν επιχειρήσεις με θετικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στην πληγείσα ελληνική οικονομία.»

2 προγράμματα Gymnasium, 20 συμμετοχές, 5 startups στην Αμερική

Από τον  Νοέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα στο πρόγραμμα Gymnasium της Metavallon έχουν συμμετάσχει συνολικά 20 startups – ιδέες, τόσο σε Πάτρα όσο και Αθήνα.

Μάλιστα, πολλές αιτήσεις δέχθηκε και για το τρίτο Gymnasium η Metavallon όπως μας πληροφορεί η κ. Χολή το οποίο «τρέχει» ως πρόγραμμα στη παρούσα φάση. «Το γεγονός αυτό αποδεικνύει κατά την γνώμη μου ότι και ιδέες έχουμε και ικανούς ανθρώπους να τις υλοποιήσουν. Ξεκινώντας το πρώτο Gymnasium στην Πάτρα, η επαφή και συνεργασία με την Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων μου το απέδειξε αυτό. Θα ήθελα να προσθέσω ότι πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια μου να προσελκύσω στο πρόγραμμα ιδέες και ανθρώπους ήταν το ALBA Graduate Business School, το Microsoft Innovation Center, o συνεργατικός χώρος εργασίας Loft 2 Work, το Start up Live Athens. Από την πλευρά της επικοινωνίας ευχαριστώ το epixeiro.gr και το startupgreece για την συνεργασία μας».

Το Gymnasium, το πρώτο από τα τρία θεμελιώδη στάδια του Startup Series της Metavallon, ολοκληρώνεται σε συνολικά οκτώ εντατικά εργαστήρια επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης δεξιοτήτων, που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχειρηματική ευκαιρία και να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητά της. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους, αλλά κυρίως το προσωπικό τους κίνητρο και ενδιαφέρον να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο επιχειρείν μέσα από τα επόμενα στάδια του Startup Series.

«Μέσα από το Gymnasium, οι συμμετέχοντες κατανοούν τι σημαίνει ξεκινάω ένα startup εγχείρημα. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2012 τρέξαμε στη Metavallon, την δεύτερη φάση το Academy. Από το Academy πέντε συνολικά startups ταξίδεψαν μαζί μας στην Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, τον περασμένο Οκτώβριο, για να έρθουν σε επαφή με επιχειρηματίες, επενδυτές και γενικά να δουν πώς λειτουργούν ξένα οικοσυστήματα στον χώρο της καινοτομίας και των startups».

To ταξίδι στην Αμερική και η συνεργασία με την Mozilla WebFwd.

Μάλλον κάνεις κάτι…σωστά όταν η Mozilla WebFWD (του γνωστού κολοσσού Mozilla) που αποτελεί ένα πρόγραμμα το οποίο βοηθά επιχειρηματίες και προϊόντα να προωθήσουν την καινοτομία μέσω του open source στο διαδίκτυο, αναπτύσσει συνεργασία μαζί σου.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική και άμεσα αξιοποιήσιμη από ελληνικές startups στον χώρο της τεχνολογίας. Η συνεργασία ανάμεσα στη Metavallon και την Mozilla WebFWD “έκλεισε” στο ταξίδι στην Αμερική τον περασμένο Οκτώβριο.

«Πρώτος μας σταθμός ήταν η Ν. Υόρκη όπου οργανώσαμε μια εκδήλωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Γραφείο Τύπου και το ελληνικό εμπορικό επιμελητήριο στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την επαφή των ομάδων μας με επιχειρηματίες και επενδυτές. Μάλιστα, ήδη μια ιδέα προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτή.  Στη συνέχεια, ταξιδέψαμε στο Σαν Φρανσίσκο όπου ήρθαμε σε επαφή με ιδρυτές μεγάλων εταιρειών όπως η οDesk, το Twitter και οι ομάδες μας πήραν πολύτιμο feedback. Γενικά τα σχόλια που αποσπάσαμε ήταν πολύ θετικά κι ότι σε σύγκριση με άλλες εθνικές αποστολές οι ομάδες ήταν ιδιαιτέρως προετοιμασμένες» λέει χαρακτηριστικά η κ.Χολή.

Αξίζει να αναφερθούμε στις startups που πήγαν στην Αμερική με την βοήθεια της Metavallon. Αυτές είναι: Η ANNA TSALDARI, μια εταιρεία ρούχων και αξεσουάρ από  μετάξι της περιοχής του Σουφλίου. Σύμφωνα με την ιδρύτρια της συγκεκριμένης startup, κ. Anna Garcin ο στόχος της εταιρείας της είναι και κοινωνικός:  να  διατηρηθεί ζωντανή η παράδοση της παραγωγής μεταξιού στο Σουφλί και να ενισχυθεί η τοπική κοινωνία.

Οι Ανδρέας Λίτης και Κωνσταντίνος Λεϊμωνής είναι οι εμπνευστές  και δημιουργοί του wander.ly (η προηγούμενη ονομασία τους ήταν Greece Insiders) μιας ιστοσελίδας όπου τουρίστες έρχονται σε επαφή με ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών για να τους ξεναγήσουν σε μέρη/ τοπικές συνήθειες της αρεσκείας τους. Τα χρήματα για τις υπηρεσίες αυτές πηγαίνουν πίσω στην τοπική κοινωνία.

Οι Μανώλης Νικηφοράκης και Στέφανος Αποστολόπουλος έφτιαξαν την WeatherXM  μια εφαρμογή που συγκεντρώνει όλες τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τις συγκρίνει με πραγματικά στοιχεία από μετερεωλογικούς σταθμούς, προσφέροντας στον χρήστη μια πιο αξιόπιστη πρόβλεψη για την περιοχή όπου βρίσκεται.

Η Γκλόρια Κωνσταντουδάκη, είναι η εμπνεύστρια του Trozato, μιας επιχείρησης διανομής υγιεινών μικρο-γευμάτων και φρέσκων χυμών.

Οι  Γιάννης Γκούφας και Στράτος Θεοδώρου έφτιαξαν την Reethm, μια  εφαρμογή η οποία σου δίνει την δυνατότητα να συγκεντρώνεις όλα τα social media στα οποία συμμετέχεις κι έχουν σχέση με μουσική. Ο χρήστης κάθε φορά που επισκέπτεται ένα μαγαζί που παίζει μουσική και είναι συνδεδεμένο με το Reethm, κάνει check-in  με τον Dj του μαγαζιού να μπορεί μ’ αυτόν τον τρόπο να βλέπει  τα μουσικά γούστα των θαμώνων του μαγαζιού και να προσαρμόζει αναλόγως την μουσική του.

Πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες λοιπόν (και) με κοινωνικό αντίκτυπο. Σε τελική ανάλυση, πώς βλέπει η κ. Χολή τις μελλοντικές εξελίξεις στον χώρο των startups στην Ελλάδα; «Όπως ανέφερα, πιστεύω στο ελληνικό ταλέντο. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη αναπτύξει ένα δομημένο οικοσύστημα ενίσχυσης και προώθησης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά το φτιάχνουμε τώρα. Με πολύ καλά δουλεμένες ιδέες, οι startups μπορούν να βρουν και χρηματοδότηση και να πάνε μπροστά. Όσο για την κακή φήμη που υπάρχει στο εξωτερικό για την Ελλάδα, θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας φοβίζει. Όποιος δουλεύει σκληρά, αποδεικνεύει εμπράκτως την αξία του και βγαίνει δύο φορές πιο δυνατός από την όλη διαδικασία.»

Της Ελένης Νάτση 

Πηγή φωτογραφίας: www.metavallon.org (facebook page)