Μίκης Θεοδωράκης : Η ιστορική συναυλία στο Στάδιο Καραϊσκάκη το 1974

Ο Μίκης Θεοδωράκης το 1974 μετά την πτώση της Δικτατορίας επιστρέφει στην Ελλάδα και δίνει δύο ιστορικές συναυλίες στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Η τεράστια προσέλευση του κόσμου ανάγκασε τους διοργανωτές και σε δεύτερη συναυλίες με τους σημαντικότερους ερμηνευτές της χώρας να βρίσκονται στο πλευρό του Μίκη και το κοινό να μετατρέπει τις συναυλίες σε τεράστιο κύμα πανηγυρισμού για τη νέα εποχή που ερχόταν.

Τα πλάνα με τον Μίκη Θεοδωράκη να διευθύνει στη σκηνή και να τραγουδάει με δάκρυα στα μάτια και το τεράστιο πλήθος να ακολουθεί με πάθος έκαναν το γύρο του κόσμου και έμειναν στην ιστορία.

«Ρωμιοσύνη», «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», «Σφαγείο», «Όταν σφίγγουν το χέρι»,  «Ένα το χελιδόνι», «το γελαστό παιδί», «Και εσύ λαέ βασανισμένε», «σώπα που να ναι θα σημάνουν οι καμπάνες»,  ήταν μόνο κάποια από τα τραγούδια που ακούστηκαν τον Οκτώβρη του 74, από τη Μαρία Φαραντούρη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Νίκο Ξυλούρη, τη Μελίνα Μερκούρη, τη Μαρίζα Κοχ, τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη και άλλους. 

Η είσοδος του Μίκη στο Στάδιο συνοδεύτηκε από ιαχές από τους χιλιάδες θεατές και το σύνθημα «Δώσε τη χούντα στο λαό» έδωσε τη θέση του στο τραγούδι «Ένα το χελιδόνι» που ερμήνευσε ο Αντώνης Καλογιάννης σε στίχους Γιάννη Ρίτσου από το Άξιο Έστι.

 

 

 

 

 

 

Ένα μεγάλο μέρος από τις δύο ιστορικές συναυλίες προβάλλεται στο ντοκιμαντέρ «Τα τραγούδια της φωτιάς», που κινηματογράφησε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος.