>
Με νέες υποβαθμίσεις των χωρών της Ευρωζώνης που δεν έχουν την ανώτατη βαθμολόγηση απειλεί η Moody’s σε έκθεση της για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην επιθυμία για διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και, από την άλλη πλευρά, στην απροθυμία να βοηθήσουν τα πιο αδύναμη μέλη της ευρωζώνης.
Επιπλέον, εκτιμά ότι η πιθανότητα χαλάρωσης της προσπάθειας για δημοσιονομική ενοποίηση μέσω μίας ταχείας ανάπτυξης είναι πολύ μικρή.
Η Ευρωζώνη θα έχει στο προσεχές διάστημα πολύ αδύναμη ανάπτυξη ενώ κινδυνεύει να επιστρέψει στην ύφεση, αναφέρει ο οίκος και προσθέτει ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούν αρκετές χώρες ενέχουν σημαντικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά την υλοποίησή τους.
Η Moody’s κάνει λόγο για ένα «εξαιρετικά αδύναμο αίσθημα στις αγορές» που φαίνεται ότι θα διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα. Το πρόβλημα δεν είναι πλέον προσωρινό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ενίσχυση της ρευστότητας, λέει η Moody’s και προειδοποιεί ότι οι πιστωτικοί κίνδυνοι μπορεί να είναι σοβαροί και ίσως ξαφνικοί.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η τρέχουσα πολιτική δεν θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Οι χώρες της Ευρωζώνης σταδιακά θα επιλέξουν ανάμεσα στην αύξηση της αμοιβαίας βοήθειας και στη διαχείριση των χρεοκοπιών με την πρώτη επιλογή να είναι πιθανότερη για την Moody’s. Υπάρχουν όμως θεσμικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τις γρήγορες αλλαγές.
Οι ισχυρές πιέσεις στις αγορές θα διατηρηθούν για το ορατό μέλλον, καταλήγει η Moody’s, όπως και οι προοπτική για μεγαλύτερο κόστος χρηματοδότησης. Σαν αποτέλεσμα όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, πλην αυτών με αξιολόγηση Aaa (που είναι η μέγιστη που δίνει ο οίκος), «είναι πιθανό ότι θα αντιμετωπίσουν παρατεταμένη αρνητική πίεση στις αξιολογήσεις τους».
Τέλος ο οίκος υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος μία ή περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης να αποχωρήσουν από αυτή είναι αυξημένος αλλά ακόμη μικρός.