“Βλέπουμε τις καινούριες πολιτικές της κυβέρνησης που είναι σε κάθε περίπτωση φιλικότερη στις επιχειρήσεις”, “αλλά παραμένει δυσβάστακτος ο φόρος προς τα στελέχη των εταιριών που είναι και ο βασικός λόγος που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό μεγάλες βιομηχανίες».
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
–“Η ΔΕΠΑ μας ενδιαφέρει πάρα πολύ”, είπε ο Ευ.Μυτιληναίος, ωστόσο επισήμανε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την οριστικοποίηση των όρων πώλησης.
–“Για το θέμα της Λάρκο έχω μιλήσει τα τελευταία 20 χρόνια με 4 υπουργούς Οικονομικών (Παπαντωνίου, Αλογοσκούφη, Παπαθανασίου και Στουρνάρα). Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω να μιλήσω και με πέμπτο”, ανέφερε αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Λάρκο.
– Για τη ΔΕΗ: «Είδα τον κ. Στάση πριν 10 μέρες. Ήθελα πρώτα να αναλάβει τα καθήκοντά του και μου ανέλυσε το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ που θα παρουσιάσει προφανώς το επόμενο διάστημα». «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την ΔΕΗ δεν συμφέρει κανέναν η ΔΕΗ να καταρρεύσει».
-Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε ορόσημο για την εταιρεία την έκδοση του ευρωομολόγου, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια είναι η πρώτη διεθνής ελληνική έκδοση με rating, που κατατάσσει την εταιρεία στη κορυφή των ελληνικών βιομηχανιών όπως ο ΟΤΕ και η Coca Cola 3Ε που έχουν διεθνή υποστήριξη από μεγάλα ξένα κεφάλαια.
-Έδωσε μεγάλη έμφαση στη σημαντική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών δραστηριοτήτων, ανακοινώνοντας ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει η πώληση των πρώτων έτοιμων συνδεδεμένων και σε λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, που ανέπτυξε και υλοποίησε ο κλάδος κατασκευών (ΜΕΤΚΑ EGN) και τα οποία θα πουληθούν έτοιμα με το κλειδί στο χέρι σε επενδυτές.
Η άμυνα της Αλουμίνιον απέναντι στην αναταραχή και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά θα είναι η εφαρμογή ενός νέου, του 4ου κατά σειρά προγράμματος μείωσης κόστους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα “Ήφαιστος” οι συνολικές μειώσεις θα είναι της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Την “άμυνα” του τομέα μεταλλουργίας θα βοηθήσουν επίσης τόσο η καλύτερη ισοτιμία δολαρίου – ευρώ, αλλά και η μείωση των πρώτων υλών (LNG, βωξίτες). Το όφελος μόνο από τις πρώτες ύλες ξεπερνά τα 100 δολάρια/ τόνο.
-Σε ό,τι αφορά στη μεγάλη επένδυση για τη δημιουργία νέου εργοστασίου αλουμίνας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η βασική μηχανολογική μελέτη κόστους 10 εκατ. ευρώ βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ενώ παράλληλα τρέχει το πολύπλοκο θέμα της αδειοδότησης. Η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το Μάρτιο του 2020, ενώ σε περίπτωση που η απόφαση είναι θετική τότε το εργοστάσιο θα λειτουργεί σε διάστημα 2,5 με 3 ετών.
Η απόφαση δε θα εξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση, αλλά από τις μακροπρόθεσμες εμπορικές συμφωνίες που θα κλείσουν με πολύ μεγάλα εργοστάσια ή traders που διακινούν το μεγαλύτερο μέρος από τα 130 εκατ. τόνους αλουμίνας που παράγονται κάθε χρόνο στην παγκόσμια αγορά.