Ν.Φίλης: Ξέχασε η κυβέρνηση όσα έλεγε προεκλογικά-Δηλώσεις για Άσυλο και Πανεπιστήμια

Για προεκλογικές εξαγγελίες που ήδη «ξέχασε» η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

 «Μεγαλύτερη ανησυχία μας προκαλεί το γεγονός ότι δεν ακούστηκε τίποτα από τον πρωθυπουργό για τον περίφημο στόχο 4% σε ό,τι αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ. Ηταν προεκλογικά λόγια που ξεχάστηκαν; Το δημοσιονομικό κενό που θα προκληθεί, ελλείψει του 4% στην ανάπτυξη, θα καλυφθεί από περικοπές στο κοινωνικό κράτος ή από δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νέα εκτίναξη του δημόσιου χρέους; Ενώ, και ο στόχος μείωσης των πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% έχει πάει περίπατο και μάλιστα χωρίς να επιχειρηθεί η παραμικρή διαπραγμάτευση».

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Παιδείας, ο Νίκος φίλης είπε ότι κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη «άρχισαν ήδη να ηχούν τα κακόφωνα όργανα του αναχρονισμού και της οπισθοδρόμησης».

«Να πω κάτι θετικό. Είναι σωστή η απόφασή σας, κύριοι της κυβέρνησης να πραγματοποιήσετε τελικά τις 4500 προσλήψεις που δρομολόγησε η κυβέρνησή μας στην Ειδική Αγωγή, ακυρώνοντας, στην πράξη την πολιτική σας για 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Η πίεση που σας ασκήσαμε προεκλογικά έπιασε τόπο. Ξέρουμε ότι το κάνετε με το ζόρι. Γι` αυτό, δεν δεσμεύεστε ούτε για τις υπόλοιπες 10500 προσλήψεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς, την ώρα που μόνο φέτος θα προσλάβουμε 37000 αναπληρωτές για να λειτουργήσουν τα σχολεία, ούτε, βέβαια, μας λέτε αν είναι και δικός σας στόχος, αυτός που εμείς έχουμε διακηρύξει, να φτάσουν δηλαδή στο 5% οι δαπάνες για την Παιδεία μέχρι το τέλος της τετραετίας».

Τα κακώς κείμενα στην Παιδεία

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στα εξής σημεία:

«- Αποκόψατε την έρευνα από το υπουργείο Παιδείας και την εντάξατε στο Υπουργείο Οικονομίας, αγνοώντας την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και περιφρονώντας την ομόθυμη αντίδραση της ερευνητικής κοινότητας Πρόκειται για ξερίζωμα ενός τομέα του Υπουργείου Παιδείας που διέπρεψε επί ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας για πρώτη φορά την έρευνα πάνω από το 1% του ΑΕΠ και ανεβάζοντας την Καινοτομία στο 82% του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

»- Διαπράξατε επιπολαιότητες όπως αυτή με την παράταση υποβολής του Μηχανογραφικού που αναστάτωσε χωρίς λόγο τα παιδιά και τις οικογένειες»,

»- Προχωρήσατε σε πελατειακές ρυθμίσεις όπως αυτή η πρόσφατη για τις αποσπάσεις από τη μια Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην άλλη (ΠΥΣΠΕ- ΠΥΣΔΕ), ή η ακατανόητη εγκύκλιος με την οποία ακυρώνετε την διαδικασία απόδοσης οργανικών θέσεων στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία. Όλα αυτά, που μαζί με το διοικητικό χάος που επικρατεί μετεκλογικά στο υπουργείο Παιδείας, λόγω των απίθανων πειραματισμών και παρατυπιών στη συγκρότηση των κυβερνητικών οργάνων, προειδοποιούμε ότι απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον προγραμματισμό που σας παραδώσαμε «με το κλειδί στο χέρι» και όλες τις αναγκαίες πιστώσεις για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο».

»Υποκύπτοντας σε πιέσεις του συστήματος Πατούλη δεν ξεκαθαρίζετε τη θέση σας για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αυτή την εμβληματική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προχωρήσει στη μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων».

»Ετοιμάζεστε να κάνετε παιχνίδι στο ζήτημα της εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, απεμπολώντας το δικαίωμα της Πολιτείας να καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων».

»Λάβατε την αδιανόητη απόφαση να υπαγάγετε το αρμόδιο Τμήμα Μαθητείας της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, κάτι που οδηγεί την Μαθητεία που εμείς για πρώτη φορά καθιερώσαμε στα ΕΠΑΛ, σε αποκλεισμό από το φυσικό της χώρο που είναι τα Επαγγελματικά Λύκεια».

»Δεν σας έχουμε ακούσει να δεσμεύεστε για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και για την εκπαίδευση στις φυλακές. Αλήθεια, θα μεταφέρετε τα σχολεία των φυλακών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Το ίδιο θα κάνετε και με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων; Τι είναι τα παιδιά των προσφύγων; Κρατούμενοι;»

Για το άσυλο: Άλλα είναι τα σοβαρά προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης

«Είπατε ότι θα το καταργήσετε με τον πρώτο νόμο που θα ψηφίσετε και ότι , πλέον, η Αστυνομία θα μπορεί να παρεμβαίνει ακόμη και με ένα “ανώνυμο” τηλεφώνημα. Η σημερινή νομοθεσία, που βάση της είναι οι διατάξεις επί υπουργίας της κυρίας Γιαννάκου, προστατεύει το Άσυλο από πράξεις ανομίας, αλλά δεν το καταργεί. Η Αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα για αυτόφωρα κακουργήματα, ενώ, οι Πρυτανικές Αρχές μπορούν να ζητούν την παρέμβασή της για άλλα αδικήματα» είπε ο κ. Φίλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.

«Μην κατασυκοφαντείτε τα Πανεπιστήμια της χώρας που έχουν υψηλό επίπεδο σπουδών και μεγάλη διεθνή αναγνώριση. Διαθέτουμε πλέον 24 Πανεπιστήμια που η αναδιάρθρωση και η ανασυγκρότησή τους είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώνουν τη νέα αρχιτεκτονική της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην πατρίδα μας Άλλα είναι τα κρίσιμα προβλήματα και οι αναγκαίοι στόχοι. Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η εμπέδωση της ευρωπαϊκής αρχής του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, που εσείς εγκαταλείπετε, η επέκταση των ξενόγλωσσων τμημάτων, οι συνέργειες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις των Πανεπιστημίων μας στις διεθνείς αξιολογήσεις και κατατάξεις, η συνεχής μέριμνα για τις υποδομές και τη φοιτητική μέριμνα, η αναστροφή του brain drain, κάτι που εμείς με θεσμούς όπως το ΕΛΙΔΕΚ ή με τον πολλαπλασιασμό των υποτροφιών του ΙΚΥ αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε. Και από όλα αυτά, εσείς έχετε το μυαλό σας στο Άσυλο και, βέβαια, στα ιδιωτικά ΑΕΙ. Τόση φτώχεια ιδεών και προγράμματος και τέτοιο αναποδογύρισμα προτεραιοτήτων!»