Ν. Παππάς: Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει πολλές χώρες στον τομέα του διαστήματος

Πλήθος επιστημονικού κόσμου, μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, μαθητές και εκπαιδευτικοί, βουλευτές κ.α. παρέστησαν στην σημερινή παρουσίαση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού η οποία πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Στον χαιρετισμό του ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς ανέφερε ότι “μιλάμε με αίσθημα ευθύνης για την σημερινή ημέρα καθώς ο διαστημικός τομέας μπορεί να ισχυροποιήσει τη χώρα κάνοντάς την πιο παραγωγική και αυξάνοντας πολλαπλώς το εκτόπισμά της”. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ συνεχάρη τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και προσωπικά τον γγ Β. Μαγκλάρα για την “ασταμάτητη προσπάθεια” για την ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου “για το οποίο έχουμε το κάθε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι”.

Η χώρα μας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, καθώς διαθέτει έμπειρους επιστήμονες, στελεχιακό δυναμικό με μεγάλο βάθος και παρά τις δυσκολίες που βίωσε μπορεί όχι μόνο να επανακάμψει αλλά να κάνει όλους να μιλούν περήφανα για αυτήν. Επαναφέραμε στη δημόσια σφαίρα τις τεχνολογίες αιχμής και έχουμε χρέος όλοι να ενημερώσουμε και εκπαιδεύσουμε τον λαό μας για τα πολλαπλά οφέλη του διαστήματος τα οποία αποτυπώνονται στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, σε ιατρικές εφαρμογές, στην εξ αποστάσεων εκπαίδευση, στην γεωργία ακριβείας, και φυσικά στην άμυνα, υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ αφού ευχαρίστησε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ο οποίος παρέστη στην παρουσίαση του ΕΛΔΟ, τόνισε ότι η πληροφορία και οι ασφαλείς επικοινωνίες είναι τα καλύτερα όπλα στο πεδίο της αποτροπής και η Ελλάδα πλέον διαθέτει έναν διαστημικό φορέα που θα αξιοποιήσει στο έπακρο αυτές τις δυνατότητες. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ μίλησε ακόμη για την οικονομική πτυχή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας καθώς η ίδρυση του ΟΛΔΕ θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις αφού μιλάμε για έναν τομέα με παγκόσμιο τζίρο ύψους 200 δισ. ευρώ και με επταπλάσιες επιστροφές για κάθε 1 ευρώ επένδυσης. Η διάχυση των συγκεκριμένων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των πολιτών είναι αυτό που όλοι πρέπει να βάλουμε στόχο, υπογράμμμισε ο Ν. Παππάς.

Το πρώτο βήμα έγινε με την ψήφιση του νόμου 4508, σημείωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, και μέσω του δημόσιου διαλόγου τον οποίο αξιοποιήσαμε στο έπακρο, σήμερα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το καταστατικό του Οργανισμού και ξεκινά και επισήμως η λειτουργία του, στελεχωμένος με Έλληνες επιστήμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες τις οποίες και ευχαρίστησε. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει και μπορεί να ξεπεράσει πολλές χώρες στον τομέα του διαστήματος, επανέλαβε ο Ν. Παππάς.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ υπογράμμισε ότι η χρήση του διαστήματος είναι πολύ σημαντική και ήδη χρησιμοποιείται από όλους στους τομείς των τηλεπικοινωνιών κλπ. Ο ίδιος σημείωσε ότι παρά την κριτική και τις ειρωνείες που δεχθήκαμε στην αρχή, η πρωτοβουλία μας δικαιώνεται κάθε μέρα στα σχολεία, τα ερευνητικά κέντρα, στις start up επιχειρήσεις, και αυτό μας δημιουργεί το συναίσθημα βαθιάς ικανοποίησης καθώς καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη στροφή σε κάτι τόσο σημαντικό. Ανέφερε ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε την εκτόξευση του Hellas Sat 4 με τη χώρα να αυξάνει το εκτόπισμά της και να αξιοποιεί τα δικαιώματά της στον διαστημικό τομέα, ενώ ανέφερε ως σημαντικά βήματα την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και με την γερμανική εταιρεία OEGB η οποία θα επενδύσει παράλληλα με το ελληνικό κράτος στην κατασκευή μικροδορυφόρων. “Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα το οποίο η ιστορία θα αξιολογήσει ως πάρα πολύ σημαντικό” τόνισε κλείνοντας ο υπουργός ΨΗΠΤΕ προσθέτοντας ότι “οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα κάνουν την καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη και τη θέση της χώρας ισχυρότερη”.

Ο γγ Β. Μαγκλάρας στον χαιρετισμό του μίλησε για τις δυσκολίες στησίματος του Εθνικού Οργανισμού Διαστήματος καθώς η χώρα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε δείξει την κατάλληλη σπουδή για κάτι τόσο σημαντικό για αυτήν. Πήραμε την απόφαση να αλλάξουμε πλήρως αυτό το σκηνικό, σημείωσε ο κ. Μαγκλάρας και να δώσουμε σε αυτόν τον τομέα ότι χρειαζόταν. Ο ίδιος ανέφερε ότι η συγκρότηση του Οργανισμού θα δώσει στην Ελλάδα μεγάλες δυνατότητες, με αξιοποίηση του κρατικού και ιδιωτικού τομέα, των επιχειρήσεων, των λαμπρών επιστημόνων της, της εκπαιδευτικής κοινότητας και κυρίως “για να γυρίσουν πίσω όλα τα σπουδαία μυαλά που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης”. Μίλησε και αυτός για τη σφοδρή κριτική και τα ειρωνικά σχόλια που έλαβε ο Οργανισμός κατά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας συγκρότησής του σημειώνοντας ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας κατάφεραν τον ελληνικό λαό να χάσει την πίστη στον εαυτό του, και έτσι μόνο, συνέχισε ο κ. Μαγκλάρας, μπορεί να εξηγηθεί γιατί ένας τόσο σημαντικός τομέας για την χώρα παρέμενε αναξιοποίητος. Κλείνοντας, εξέφρασε την ευχή αυτός ο εθνικός Οργανισμός της πατρίδας, να πάει τόσο καλά ώστε να μας κάνει όλους υπερήφανους, βάζοντας τις βάσεις ανάτασης της ελληνικής κοινωνίας. Ο Β. Μαγκλάρας στη συνέχεια παρουσίασε το λογότυπο του ΕΛΔΟ και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού το οποίο περιλαμβάνουν οι: Πρόεδρος: Σταμάτης Κριμιζής. Διευθύνων Σύμβουλος: Κωνσταντίνος Πιλαφτσής και μέλη του οι: Βασίλης Αναστασόπουλος, Βασίλης Κωστόπουλος, Γιώργος Μαντζούρης, Θανάσης Πότσης και Χριστόδουλος Πρωτόπαππας.

Ο Πρόεδρος του νέου Οργανισμού καθηγητής Στ. Κριμιζής αφού ευχαρίστησε τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Ν. Παππά για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, δήλωσε ευτυχής διότι ένα όνειρο πολλών χρόνων, έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Ο κ. Κριμιζής σημείωσε ότι η διοίκηση ενός δημόσιου οργανισμού στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά τώρα που δημιουργείται μια νέα λειτουργική δομή, αλλά εδώ είναι και η πρόκληση για εμάς, που αντίθετα με τα ελληνικά έθιμα θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τον τόνο της ομαδικής δουλειάς κάτι που λείπει από την ελληνική νοοτροπία, τόνισε. Ο Οργανισμός, συνέχισε ο κ. Κριμιζής, θα είναι πολύ διαφορετικός και το όραμά μας είναι αφενός η οργάνωση και η προώθηση τεχνολογιών αιχμής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Υπογράμμισε ότι τα οφέλη για τη χώρα είναι αναμφισβήτητα κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη αυτός ο Οργανισμός να γίνει το πρότυπο Οργανισμού για τη χώρα με αξιοκρατία, ήθος, διοικητικές ευελιξίες, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Η Ελλάδα διαθέτει όσα όσα χρειάζονται για να συμβάλλει στις δύσκολες προκλήσεις της εποχής, τόνισε ο κ. Κριμιζής, προσθέτοντας ότι η χώρα αλλάζει και αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει και στα παιδιά της στο εξωτερικό.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος και τα παιδιά του Μαράσλειου λυκείου τα οποία έλαβαν την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Τεχνολογίας και τα οποία βράβευσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι το υπουργείο θα αναλάβει τα έξοδα για τη συμμετοχή τους στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό καθώς “η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί με τέτοια νιάτα που διαθέτει”.