Νέα ιστορικά υψηλά την Τετάρτη στη Wall Street

Νέα ιστορικά υψηλά σήμερα Τετάρτη στη Wall Street, στον απόηχο των αποφάσεων της διήμερης συνεδρίασης της Fed. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,29% – 104 μονάδες και έκλεισε  στις 36.157 μονάδες.  Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,65% στις 4,660 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,04% στις 15.811 μονάδες.

Η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της τον Νοέμβριο με σχέδιο να τις τερματίσει το 2022, αλλά επιμένει στην πεποίθησή της ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδειχθεί “παροδικός” και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί γρήγορη αύξηση των επιτοκίων.

Από το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2022 βλέπει τη μείωση του πληθωρισμού ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουλ, που για μια ακόμη φορά απέδωσε την αύξηση των τιμών σε πρόσκαιρους παράγοντες, όπως οι αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο μηνιαίος ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων τον Νοέμβριο θα διαμορφωθεί στα 70 δισ. δολάρια για τις αγορές ομολόγων και στα 35 δισ. δολάρια για τις αγορές λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων ενώ τον Δεκέμβριο θα μειωθούν σε τουλάχιστον 60 δισ. δολάρια και 30 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Επομένως, από αυτόν τον μήνα, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τη στήριξη της οικονομίας θα μειωθεί από τα 120 δισ. δολάρια στα 105 δισ. δολάρια αυτό το μήνα συνολικά και στα 90 δισ. από τον Δεκέμβριο.

Fed: Κόβει αγορές ομολόγων $15 δισ. μηνιαίως από τον Νοέμβριο – Δηλώσεις Πάουελ

 

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή της Fed