Νέα παραπομπή σε δίκη για τους 6 εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Εκ νέου σε δίκη παραπέμπονται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών,  τα έξι μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ (τρεις Έλληνες και τρεις ξένοι), αυτήν τη φορά ως συνεργοί σε απιστία, γιατί είχαν σύμφωνη γνώμη στον τρόπο αξιοποίησης 28 ακινήτων του Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.

Με το βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει για δεύτερη φορά, καθώς έχει προηγηθεί άλλο ένα βούλευμα που αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο, σε δίκη τους έξι εμπειρογνώμονες που είχαν γνωμοδοτήσει για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 επίμαχων ακινήτων, διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, αποδείχθηκε «μη επωφελής» για το Δημόσιο.

Ωστόσο, με το νέο βούλευμα, οι έξι τεχνοκράτες παραπέμπονται για απλή συνέργεια σε απιστία, αντί της απιστίας την οποία είχε αποφανθεί υπό άλλη σύνθεση το Συμβούλιο με το προηγούμενο βούλευμα.

Οι εφέτες αυτήν τη φορά προχώρησαν σε επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία σε απλή συνέργεια σε απιστία, καθώς εκτιμάται πως δέχονται ότι η απόφαση για την αξιοποίηση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, ανήκε αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Δέχονται παράλληλα ότι οι έξι κατηγορούμενοι είναι συνεργοί των αρμοδίων του Ταμείου, καθώς συναίνεσαν αποφαινόμενοι ότι οι επίμαχες συμβάσεις ήταν επωφελείς.

Η παραπομπή των εμπειρογνωμόνων είχε προκαλέσει ενόχληση στις Βρυξέλλες, αλλά και στις χώρες καταγωγής των τριών εξ αυτών -Ιταλία, Ισπανία και Σλοβακία-, για τους οποίους φαίνεται να έχει συζητηθεί η επέκταση του ακαταδίωκτου των μελών της διοίκησης και στα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων -μέτρο που ωστόσο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην επίμαχη εκκρεμή ποινική διαδικασία.

Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά τα 28 ακίνητα, μεταξύ των οποίων πέντε κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟY και πέντε κτίρια της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωσή τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.

Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα, που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ.