Νέες απειλές Ερντογάν για εισβολή στη Συρία

 

«Εάν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες» προειδοποίησε  ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόσθεσε δε, ότι «οι προετοιμασίες μας, κατά μήκος των συνόρων, ολοκληρώνονται», ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες περί αμερικανικής στήριξης στους μαχητές του ΡΚΚ.

Τον Αύγουστο, Άγκυρα και Ουάσιγκτον συμφώνησαν στη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, με στόχο την απώθηση των κουρδικών δυνάμεων (YPG – SDF) από την περιοχή.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ερντογάν, η Ουάσιγκτον κάνει «εξαιρετικά αργά βήματα» στη δημιουργία αυτής της ζώνης, κωλυσιεργώντας σημαντικά.

«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να έρθουμε αντιμέτωποι με τις ΗΠΑ. Εντούτοις, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη στήριξη που παρέχουν σε μια τρομοκρατική οργάνωση» εξήγησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Φιλοδοξία της Άγκυρας είναι η «εκκαθάριση» των κουρδικών δυνάμεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) σε βάθος έως 400 χιλιομέτρων από τα συρο-τουρκικά σύνορα.

Από την πλευρά της, η ηγεσία των SDF έχει δεχθεί να υπαναχωρήσει μόλις 14 χιλιόμετρα – σε ορισμένες μόνο από τις παραμεθόριες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ κάνει λόγο για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», πλάτους 32 χιλιομέτρων.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του πρακτορείου Reuters κάνουν λόγο για εντατικοποίηση των προετοιμασιών του τουρκικού στρατού στα νότια τμήματα της χώρας.

«Οι προετοιμασίες διεξάγονται εδώ και καιρό. Η επιχείρηση μπορεί να διεξαχθεί οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαία» δήλωσε, χαρακτηριστικά, τουρκική πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει διεξαγάγει δύο επιχειρήσεις από το 2016 στα βόρεια τμήματα της Συρίας, στοχεύοντας θέσεις του ISIS και των κουρδικών δυνάμεων.