New York Times: Φλερτάρει με τον λαϊκισμό ο Α. Σαμαράς – Πάνε …περίπατο οι μεταρρυθμίσεις;

Η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο. Αλλά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, έχουν αποτέλεσμα. Ωστόσο, πάνω που άρχισαν να αποφέρουν αποτελέσματα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απομάκρυνε κάποιους μεταρρυθμιστές στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Τα παραπάνω σημειώνει σε άρθρο του στους New York Times ο αρθρογράφος Hugo Dixon. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα επανέκτησε (μερικώς) την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων τον Απρίλιο, οι τράπεζες κατόρθωσαν να προσελκύσουν κεφάλαια από τις αγορές, η ανεργία υποχωρεί τέσσερις μήνες στη σειρά, αν και παραμένει στο 27%, και η οικονομία είτε έχει σταματήσει να συρρικνώνεται είτε θα το κάνει σύντομα.

«Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ο Αν. Σαμαράς θα έμενε με την ομάδα που τον βοήθησε να φθάσει σε αυτή την επιτυχία. Αλλά ο πρωθυπουργός φοβήθηκε μετά από την ήττα και τη δεύτερη θέση της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές τον προηγούμενο μήνα από τον ΣΥΡΙΖΑ, και για αυτό τον λόγο προήγαγε κάποιους λαϊκιστές πολιτικούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dixon.

Και σημειώνει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μετακινήθηκε στον λιγότερο κρίσιμο αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο του διοικητού της κεντρικής τράπεζας. Επίσης, απομακρύνθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ένας σεβαστός οικονομολόγος, έχει προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ότι η χώρα παραμένει δεσμευμένη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

«Ο επικεφαλής της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Αυτό ήταν εξαιτίας ενός λάθους που είχε κάνει με την έκδοση μιας εγκυκλίου που ανέφερε ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα φορολογούνταν αναδρομικά, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους. Ο αντικαταστάτης του θα επιλεγεί από μια επιτροπή που περιλαμβάνει και ανώτατο Γάλλο αξιωματούχο της φορολογικής διοίκησης, επομένως δεν περιλαμβάνει κανέναν κίνδυνο ευνοιοκρατίας, δηλώνουν τα ίδια στελέχη», τονίζεται στο άρθρο του Dixon.

Ο ίδιος προσθέτει πως οι εταίροι της Ελλάδας σε ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν έχουν πειστεί από αυτή την εξήγηση. Δεδομένου ότι ένα από τα βαθύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι η φοροδιαφυγή, θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικοί δεν θα αρχίσουν να ανακατεύονται ξανά με τη φορολογική διαδικασία.

«Όλα αυτά είναι ατυχή καθώς η Αθήνα χρειάζεται ακόμη τη στήριξη των πιστωτών της για να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για το χρέους. Οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για αυτό έχουν ήδη διαγραφεί: πάγωμα των επιτοκίων σε κάτω του 1%, αύξηση της περιόδου χάριτος και παράταση της περιόδου αποπληρωμής κατά άλλη μία δεκαετία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Το πρόβλημα είναι ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα συμφωνήσουν επισήμως σε αυτή τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους μέχρι να ικανοποιηθούν στο ότι η Αθήνα εμμένει στο συμφωνηθέν μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, και ο ανασχηματισμός έχει εγείρει ερωτήματα για αυτό. «Ως αποτέλεσμα, η αναθεώρηση της προόδου της Ελλάδας από το ΔΝΤ, η οποία ξεκινάει το φθινόπωρο, θα μπορούσε να τραβήξει μέχρι και τον επόμενο χρόνο».

Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι δεν θα πρέπει απλώς να πείσει τους πιστωτές της ότι βρίσκεται σε σωστή τροχιά με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά ότι θα πρέπει να περιμένει μέχρι να γίνει σαφές το εάν και πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να διοχετευθούν στις τράπεζες.

Αν και θα υπάρχει κάποια ορατότητα για αυτό μετά από τα stress tests της ΕΚΤ για τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης το Φθινόπωρο, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι θα αναγκαστεί να περιμένει μήνες μετά για να διευκρινίσει εάν η αγορά θα παρέχει τα κεφάλαια.

Μια καθυστέρηση μηνών έχει σημασία, καθώς πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος στην Ελλάδα από το κοινοβούλιο στη διάρκεια του νέου έτους, και αν δεν τον υποστηρίξει το 60% των μελών του Κοινοβουλίου, θα προκύψουν πρόωρες εκλογές. 

«Ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός ανησυχεί ότι θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με εκλογές, χωρίς να έχει πριν συνάψει μια συμφωνία για το χρέος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο φλερτάρει με τον λαϊκισμό».

Αλλά, επισημαίνει ο Dixon, αυτό δεν θα ήταν ο δρόμος προς την επιτυχία. «Εάν οι Έλληνες θέλουν λαϊκισμό, θα ψηφίσουν το γνήσιο προϊόν, το ΣΥΡΙΖΑ, όχι ένα κακέκτυπο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Το καλύτερο για τον Αν. Σαμαρά είναι να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας ότι δεν ταλαντεύεται με τις μεταρρυθμίσεις και ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για το χρέος μέχρι τέλος του έτους. Ο στόχος του πρέπει να είναι ότι θα πρέπει να έχει μια πραγματικά καλή ιστορία για το πώς αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις, εάν πρόκειται να αντιμετωπίσει τους Έλληνες πολίτες την Άνοιξη».