>
Κριτική στους οίκους αξιολόγησης και την αδυναμία τους να αναγνώσουν εγκαίρως και σωστά τα προβλήματα χρέους των κρατών της ευρωζώνης, ασκεί δημοσίευμα των New York Times, όπως αναδημοσιεύει το CNBC. Το δημοσίευμα μάλιστα, αναλύει την περίπτωση της Ελλάδας, η πιστοληπτική ικανότητα της οποίας βρέθηκε εν μια νυκτί από την βαθμίδα Α στην κατηγορία «σκουπίδια».
Όπως σημειώνουν οι NYT, με μια αυστηρή ανακοίνωσή της, η Moody’ s προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για αυξημένες προοπτικές χρεοκοπίας χωρών της ευρωζώνης και ενισχυμένες πιθανότητες υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ευρωπαϊκών χωρών, αν οι ηγέτες αποτύχουν στην επίλυση του προβλήματος εξάπλωσης της κρίσης χρέους.
Όταν δε πρόκειται για την Ελλάδα, η Moody’ s υπογραμμίζει πως η κριτική και η αξιολόγησή της θα έπρεπε να είναι αυστηρότερη από πολύ νωρίτερα.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, δυο χρόνια πριν ο οίκος διατηρούσε μια πολύ χαλαρή στάση απέναντι στις αυξανόμενες ενδείξεις των προβλημάτων στην Ελλάδα, που αποτελεί το επίκεντρο της τρέχουσας κρίσης, παρά το γεγονός ότι η χώρα δανειζόταν αλόγιστα θέτοντας σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της.
Σημειώνεται ότι η Moody’ s δεν είχε αποσύρει την αξιολόγηση A της Ελλάδα έως το 2009. Οι φόβοι των επενδυτών για τις βραχυπρόθεσμες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας είναι «άστοχοι», σημείωνε σε report της στις αρχές Δεκεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης. Είκοσι μέρες αργότερα, μετά από αναθεώρηση, ο οίκος υποβάθμισε το χρέος της χώρας, όντας ο τελευταίος οίκος αξιολόγησης που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Μετά από αυτό, ακλούθησε μια ελεύθερη πτώση της αξιολόγησης της Ελλάδας, ενώ μόλις 6 μήνες μετά η Moody ‘s χαρακτήρισε ως επικίνδυνη επένδυση τα ελληνικά ομόλογα κατατάσσοντάς τα στην κατηγορία «σκουπίδια».
“Αν δει κανείς ότι μιλάμε για μια χώρα που χρεοκοπεί και μόλις 2 χρόνια πριν αξιολογούνταν στη βαθμίδα A, πρόκειται για μια πολύ απότομη πτώση», παραδέχτηκε ο Pierre Cailleteau, επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης κρατικού χρέους της Moody’ s μέχρι την άνοιξη του 2010 όπου και έφυγε από την εταιρεία. Ο ίδιος έκρινε ως μέτρια την απόδοση του οίκου αξιολόγησης, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη.
Η απότομη υποβάθμιση της Ελλάδας υπογραμμίζει, σύμφωνα με τις κριτικές, πως οι οίκοι που τοποθετούσαν τα ελληνικά αξιόγραφα στην βαθμίδα A (investment grade), δεν κατάφερναν να διακρίνουν ή «διέγνωσαν λάθος» στα εντεινόμενα σημάδια των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα. Η Moody’ s μάλιστα διατήρησε σταθερή την αξιολόγησή της για την Ελλάδα ακόμα και μετά την αποκάλυψη πως η χώρα παρουσίασε ψεύτικά στοιχεία για το έλλειμμα προκειμένου να μπει στην ευρωζώνη.