Νίμιτς για Σκοπιανό: Μεγάλη βελτίωση αλλά και «αγκάθια» στις συνομιλίες

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα της Παρασκευής το γεύμα εργασίας του υπουργού Εξωτερικών Ν.. Κοτζιά με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Βιέννη.

Για μεγάλη βελτίωση στις συνομιλίες αλλά και για δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν έκανε λόγο από τη Βιέννη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς.

Στη δήλωσή του ο κ. Νίμιτς ανέφερε:

«Εργαζόμαστε όλη τη μέρα πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Ταυτόχρονα υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσωοειών των δύο χωρών, για να εξετασθούν τα πιο διφορούμενα ζητήματα. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει  να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο».

Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο κ. Νίμιτς επρόκειτο να παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία.

Η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του ομολόγου του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ξεκίνησε στις 10.30 η ώρα Ελλάδας.

Κοτζιάς  : Ελπίζω στην επόμενη συνάντηση να είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο βήμα

Την ελπίδα “στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα” εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον ομολόγό του της ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

“Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους ποια είναι τα θέματα στα οποία συμφωνούμε και στα οποία διαφωνούμε, έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά” ανέφερε και πρόσθεσε:

“Ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα”.