O Charles Dallara στην Αθήνα

Σε μία προσπάθεια οριστικοποίησης της τελικής πρότασης για το PSI ξεκινά σήμερα επαφές ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

Ο κ. Charles Dallara έφτασε χθες το βράδυ στην Αθήνα όπου τον περίμενε το επιτελείο του το οποίο βρίσκεται εδώ για να προετοιμάσει το έδαφος των επαφών. Έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ενώ θα συναντηθεί σήμερα και με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, «οι συζητήσεις μας με τον ιδιωτικό τομέα για το σχήμα του PSI είναι προωθημένες και σε πολύ καλό σημείο» ανέφερε προσθέτοντας ότι «θέλω να ελπίζω ότι με την στήριξη των θεσμικών μας εταίρων το σχήμα αυτό θα ολοκληρωθεί και θα επιβεβαιώνει τις βασικές παραμέτρους και τον θεμελιώδη στόχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρέος που θα έχει μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, ή περίπου 47 ποσοστιαίες μονάδες του ελληνικού ΑΕΠ και θα είναι απολύτως βιώσιμο μέχρι το 2020».

Στο επίκεντρο είναι η πρόταση του αρχηγού του IIF που εστάλη στον Πρωθυπουργό προ ημερών και σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Αρμόδια στελέχη εκτιμούσαν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν σε αυτή τη συνάντηση οι τελικές αποφάσεις αλλά να υπάρξει πρόοδος με βάση τις διαβουλεύσεις που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο με τα κράτη – μέλη του ΔΝΤ και την Κομισιόν.

Το σχέδιο βασίζεται σε ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους κατά 50% δηλαδή σε πραγματικό «κούρεμα» της τάξης του 60%. Σημείο τριβής είναι το ύψος των επιτοκίων των νέων ομολόγων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το IIF τοποθετείται έως το 2020 στο 4% και εν συνεχεία στο 5%- 5,5% και η ελληνική πλευρά επιχειρεί να τα περιορίσει στο 3,5%- 3,8%.

Το κλείδωμα του PSI θα εξαρτηθεί και από τη συμφωνία της Ελλάδας σε πολιτικό επίπεδο για το νέο τριετές μνημόνιο (2012-2014). Για το λόγο αυτό προγραμματίζεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα από την άλλη εβδομάδα με στόχο να εισρεύσουν πρώτα 30 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σε γερμανικές εφημερίδες αναφέρθηκε χθες ότι η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε ευθέως στη συνάντησή της με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ το ζήτημα της αύξησης του συνολικού πακέτου προς την Ελλάδα (130 δισ. ευρώ) ακόμη και κατά 15 δισ. ευρώ γιατί αλλιώς δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους.

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι το σχέδιο Dallara διαμορφώνεται με βάση τις εκτιμήσεις βιωσιμότητας του Δεκεμβρίου, οι οποίες κατ ουσίαν –λόγω ύφεσης, αστοχιών του μνημονίου και αποκρατικοποιήσεων– είναι παρωχημένες. Στο ίδιο δημοσίευμα της εφημερίδας Χάντελσμπλατ γίνεται λόγος για πιέσεις όσων επιθυμούν να συμβεί ένα πιστωτικό γεγονός ώστε να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), αλλά και όσους έχουν να κερδίσουν από την αποπληρωμή χωρίς «κούρεμα» του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάρτιο.

Ένα άλλο θέμα που φέρεται να συζητείται εντόνως είναι το ζήτημα της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στο πακέτο. Θεωρείται πιθανό –λόγω χαμηλής συμμετοχής των ιδιωτών– η ανταλλαγή να μην καταλήξει να γίνει σε εθελοντική βάση και τίθενται επί τάπητος σενάρια υποχρεωτικής ανταλλαγής ομολόγων.