Ο Ερντογάν μιλάει για “κακούς γείτονες” και συνιστά στα Σκόπια να μην αλλάξουν όνομα

 

Το γεωπολιτικό παρασκήνιο της επίσκεψης της ηγεσίας της ΠΓΔΜ στην Τουρκία αποκαλύπτει το περιοδικό FOKUS των Σκοπίων, το οποίο επικαλείται την πληροφορία ότι η Άγκυρα συνέστησε διατήρηση του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ κόντρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Περί δήθεν τουρκικής “ανάμιξης” στη διαμάχη για το όνομα ακούσαμε μετά τις πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού Ζάεφ και του προέδρου Ιβάνοφ στην Τουρκία. Από το Γραφείο του προέδρου Ιβάνοφ άρχισε ανεπίσημα να διοχετεύεται η ιστορία ότι οι Τούρκοι θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ αν αλλάξουμε το συνταγματικό όνομα και την ταυτότητα» γράφει στο άρθρο ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ζόραν Ντιμίτροφσκι.

«​Φυσικά, στις επίσημες δηλώσεις μετά τις συναντήσεις, ούτε ο Τούρκος “σουλτάνος” Ερντογάν, ούτε ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ άφησαν να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Αντίθετα, κυριάρχησαν οι διπλωματικές δηλώσεις ότι η Τουρκία στηρίζει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και αναγνωρίζει το συνταγματικό μας όνομα. Όμως, πηγές που συμμετείχαν στις συνομιλίες λένε πως πράγματι η τουρκική πλευρά συνέστησε στην “Μακεδονία” να μην αλλάξει το όνομα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» συνεχίζει.

Η Άγκυρα φέρεται να επικαλέστηκε ως επιχείρημα τη μη συμμετοχή της Βορειατλαντικής Συμμαχίας στην τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία. «Με άλλα λόγια, η Άγκυρα ουδόλως ανησυχεί για την ταυτότητα και το συνταγματικό μας όνομα, αλλά αντίθετα, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αρχίσει όλο και πιο ανοιχτά να εργάζεται εναντίον των συμφερόντων της Συμμαχίας» σημειώνει το άρθρο.

Η στάση αυτή της Τουρκίας αποδίδεται αφενός στο γεγονός ότι η Δύση δεν στηρίζει την εκστρατεία της Άγκυρας εναντίον του Φετουλάχ Γκιουλέν, αφετέρου στον φόβο για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Το άρθρο αναφέρεται επίσης στην αναθέρμανση των σχέσεων Άγκυρας – Μόσχας: «Μπορεί ο Πούτιν να επένδυσε για καιρό στην ορθόδοξη συμμαχία με τους Έλληνες, όμως η προσέγγισή του με τον Ερντογάν, τον κύριο εχθρό της Ελλάδας, ώθησε τους Έλληνες στην ισχυρή αμερικανική αγκαλιά» λέει.

Σημειώνει, τέλος, πως «η απομάκρυνση της Τουρκίας από την αγκαλιά του Πούτιν αποτελεί στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ,  ωστόσο βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική και η ισχυροποίηση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ με την ένταξη της “Μακεδονίας” λόγω της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Δύση και την Μόσχα στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή».

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΟΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΚΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ!

Ο Τούρκος πρόεδρος  κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση των κοινοταρχών Τουρκίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα του δεν έχει ανάγκη κανέναν και πως θα παράγει τα δικά της όπλα γιατί έχει  «κακούς γείτονες».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η ΕΕ στήριξε την Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση. Τους έδωσαν 400 δισ. ευρώ. Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα, τους βοηθούν, φυσικά με ανταλλάγματα. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρνάνε την πλάτη. Ακόμη και έτσι, όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».

Αναφερόμενος στην τουρκική αμυντική βιομηχανία είπε «Το 1974 κατά την “ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου” με την επιχείρηση αποσιώπησης κατέστρεψαν ολόκληρο το σύστημά επικοινωνίας μας… Επικεφαλής αυτής της επιχείρησης ήταν οι δήθεν σύμμαχοί μας. Το κατέστρεψαν. Τι έγινε; Εμείς ιδρύσαμε την ASELSAN».

«Πλέον η ASELSAN έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία που συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτοί οι κακοί γείτονες μας έκαναν να αποκτήσουμε περιουσία, μας έκαναν να αποκτήσουμε γνώση και να είμαστε σε θέση να παράξουμε όπλα», συνέχισε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.