Ο ESM ενέκρινε τη συνολική δόση ύψους 6,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Εγκρίθηκε πριν από λίγο από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης η εκταμίευση της δόσης των 6,7 δις. ευρώ για την Ελλάδα.

Τα 5,7 δις. ευρώ θα δοθούν αύριο ενώ το υπόλοιπο ένα δις. ευρώ θα εκταμιευτεί μετά την 1η Μαίου και ανάλογα με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Από τα 5,9 δις. ευρώ, τα 3,3 δις. ευρώ προορίζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους, τα 1,9 δις. ευρώ για το αποθεματικό ασφαλείας και τα 500 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Η εκταμίευση του τελευταίου ενός δις. ευρώ θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τον Μάιο θα αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές τουλάχιστον 1,25 δις. ευρώ (σ.σ το 150% του ποσού που εκταμιεύεται) και ότι θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα των πλειστηριασμών.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, «η σημερινή απόφαση του ΔΣ του ESM αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν σημαντικές δράσεις στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων, των δημοσίων εσόδων, της φορολογικής πολιτικής και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες.
Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος έχει ξεκινήσει και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν».
Στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM, επικυρώθηκε και η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, έτσι ώστε να περιληφθούν και όλοι οι όροι που θα συνδέονται με το Yπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει τα επόμενα χρόνια αναφορικά με τη διασφάλιση των εσόδων, το 50% των οποίων θα κατευθύνονται στην αποπληρωμή του χρέους.

Dombrovskis: Η εκταμίευση της δόσης ακόμα ένα θετικό σημάδι για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Την απόφαση του ESM για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
«Καλωσορίζω την απόφαση του ESM για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Ακόμα ένα θετικό σημάδι για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Φτάνοντας πιο κοντά στο τέλος του προγράμματος, συμφέρον της Ελλάδας είναι να δείξει ότι έχει φτάσει στο ”σημείο χωρίς επιστροφή”» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Centeno: Η δόση των 5,7 δισ. προς την Ελλάδα θα βοηθήσει την οικονομία και το «ταμειακό μαξιλάρι»

Η δόση των 5,7 δισ. προς την Ελλάδα θα βοηθήσει την οικονομία της, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, σύμφωνα με τον Mario Centeno, επικεφαλής του Eurogroup, με αφορμή την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ στις 28/3 που αποφάσισε σήμερα ο ESM.
“Ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων θα εισέλθει στην ελληνική οικονομία και θα βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει το μαξιλάρι ρευστότητας.
Αυτά είναι καλά νέα” ανέφερε ο Μ. Centeno.

Moscovici: Η Ελλάδα έκανε άλλο ένα βήμα προς την ανάκαμψη

«Η Ελλάδα έκανε άλλο ένα βήμα προς την ανάκαμψη», δήλωσε ο Pierre Moscovici, σχολιάζοντας την απόφαση του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
«Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης, αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα έκανε άλλο ένα βήμα προς τον δρόμο της ανάκαμψης», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν.